abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

de kracht van scrum

AgileGeplaatst door Mary Beijleveld ma, juli 05, 2010 21:44:59

Het boekje met de titel 'DE KRACHT VAN SCRUM" bestaat uit een voorwoord van Jeff Sutherland, een korte uiteenzetting over de totstandkoming ervan, gevolgd door 10 hoofdstukken, een dankwoord, iets over de auteurs Eelco Rustenburg en Rini van Solingen en tenslotte een index. Het is 144 bladzijden ter grootte van ongeveer A5 formaat lang en werd uitgegeven door Pearson. ISBN is 978-90-430-2047-3.

Ik heb het boekje in één middag uitgelezen en genoten van de schrijfstijl. Ik dacht zelfs personen in de rollen te herkennen maar dat kan natuurlijk niet waar zijn, want het is bedoeld als fictie. Dus elke overeenkomst in de werkelijk moet op toeval berusten. Of toch....?

Bijna elk hoofdstuk eindigt met een soort samenvatting met de essentie van scrum zoals dat in het voorafgaande hoofdstuk is behandeld. Deze grijs getinte pagina’s behandelen in verkorte vorm de belangrijke kwesties en do’s en dont’s van scrum en meer in het algemeen van (Agile en Lean) projectmanagement. Het mooie aan deze pagina’s vind ik dat de uitleg over scrum benamingen en Agile & Lean praktijken die niet specifiek des scrums zijn, in gewone mensentaal is geschreven. smileyWaardoor het geheel bijzonder prettig te lezen is. Ook voor mensen die nog nooit van scrum, Agile of Lean gehoord hebben.

Voor een flink aantal scrum masters staan er daarom wel behoorlijk wat “open deuren’ in. Alhoewel; er worden ook vele inzichten gegeven voor de niet-ervaren scrum beoefenaar en voor degene die al enige tijd in de praktijk bezig is, maar nog niet ver is gekomen.

Het verhaal en de scrum uitvoering start op het moment dat het project al veel te lang aan de gang is, dat veel eisen en wensen bekend zijn en er voldoende infrastructuur aanwezig is. Daardoor is het mogelijk “slechts” door opnieuw prioriteren en een gesprek met de ‘klant’ (dat nota bene het product ontwikkelbedrijf zelve is waar zich het verhaal afspeeltsmiley) over wat echte bedrijfswaarde toevoegt, al zoveel winst kan worden behaald.

Dat illustreert mede dat scrum pas echt door het management wordt geaccepteerd nadat de boel in de soep is gelopen of sprint 0, -1 of -2 al zijn afgerond. Gelukkig – maar dat is een slecht gekozen woord smiley- falen er zoveel projecten dat de gepassioneerde scrum master, productowner of projectteamlid al gauw een mooie voedingsbodem voor verandering naar een Agile aanpak zal aantreffen.

Ik trof veel van de issues aan die in het werkboek scrum van Jeff Sutherland “the scrum papers’ geadresseerd worden. Echt super dat dit nu ook in het Nederlands beschreven is!

In het boekje zijn alle hoofdpersonen - van Pekka, de scrumcoach, Mart, Joost en Suzan (hieperdepiep, ook een van het vr. watermerk!) tot Rick, Brian en Hans - de ouwe vastgeroeste rot in het vak - eigenlijk helden en staan goed open voor verandering. Wat o.a. maakt dat het verhaal een zeer goede afloop kent. Een verademing, om het zo maar eens uit te drukken.smiley

Het is volgens mij een aanrader om het boekje aan zo veel mogelijk project- en portfoliomanagers en architecten te leen geven maar toch vooral aan degene die het projectbudget ter beschikking stelt. Ze zullen het boekje uitlezen zoals ze dat gedaan hebben met ‘De Kameleon’ of, voor de zeer gerijpte lieden, ‘Winnetoe and Old Shatterhand’. Of ergens later slingeren, bij voorkeur bij de snoeppot van de office manager.smiley

Of beter nog: geef het cadeau! Voor de prijs van iets meer dan € 20,- hoef je het niet te laten. Het is een hoopvol verhaal met bijzonder waardevolle inzichten.smiley

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post72