abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

Agile Open Space Holland 2010

AgileGeplaatst door Mary Beijleveld ma, juni 14, 2010 14:15:42

Dag 2

Op dag twee moest ik eerst ’s ochtends naar de fysiotherapeut. Daarna douchen en omkleden zodat ik er pas om 13.00 uur was.

Agile architecture

Toen ik arriveerde was de lunch zojuist geëindigd en kon ik nog een paar broodjes nuttigen. Het bleek dat ik de ochtendsessie van Sacha Oltmans over Agile architecture gemist had maar aan de poster aan de muur en even bijpraten bleek dit een vervolg op de lean architectuur van gisteren te zijn en gecondenseerd de conclusies van gisteren weergaven. Daarnaast was er een drie lagen model (pyramide) getekend met een feedbackloop van top naar bodem.

Top: visie, richting, principles - best practices, vision en quality

Midden: directie en richting, ‘higher solutions’ - coördinatie, faciliteren en alignment

Bodem: solutions - implementatie

Agile manifesto

Vervolgens ben ik naar de sessie van Geert Bossuyt gegaan waarin we op zoek zijn gegaan naar meer extreme of concretere voorbeelden van de (vooral) linkse eigenschappen in de Agile kernwaarden. Dit aan de hand van een 4tal vragen. Wij kwamen op de volgende Humans and interactions: bellen en naar je collega toegaan; Working software: prototypes en demo’s laten zien; Responding to change: emergente architectuur. Customer collaboration hebben we in ons groepje verder geconcretiseerd. We kwamen er in ons subgroepje op dat alignment en partnerschap bijzonder belangrijk zijn. Agile contracten met voorbeelden van korte opzegtermijnen of helemaal geen opzegtermijn, variaties hoe zowel de klant als de softwareleverancier de

- voordelen van een Agile contract kunnen delen,

- dat de focus op kwaliteit moet liggen

- dat vertrouwen het allerbelangrijkste is

- dat de lange termijn relatie voorop staat en tenslotte- strategische partnerschappen/ product alliantie tussen klant en leverancier met gedeeld eigenaarschap van de oplossing en kennisdeling (vb. Senseo, Beertender, etc.)

Ook hebben we nog een kleine bijdrage kunnen leveren om de circle of agility aan te scherpen.

The horribly complicated story

Deze biersessie werd ingebracht door Erik Groeneveld en ging erover dat problemen simpel lijken maar gaandeweg technisch complex en niet in kleinere stukjes gedecomposeerd kunnen worden. Praktisch gezien ging het over zoekresultaten via zoekmachines dmv URI’s op digitale databes en zogenaamde joins. Ik kon het nog net begrijpen.

Om maar weer eens een platitude te gebruiken: the devil is in the detail, een bekend fenomeen. Niet minder lastig als je bent overeengekomen een probleem op te lossen tegen fixed price. Ook hier kwamen de inzichten uit de vorige sessie van pas.

Circle of Agility

Omdat ik nog ‘redelijk’ fris was heb ik ook nog meegedaan aan een tweede biersessie (onder het genot van een glaasje rosé) en Geert wel stof tot een blog gegeven naar aanleiding van het doorspreken van welke mindset je zou moeten hebben voor de circle of Agility of eigenlijk überhaupt als je met Agile op welk niveau aan de slag wilt.

Omdat ik merkte dat ik op een gegeven moment te ondeugende opmerkingen maakte, ben ik maar op huis aan gegaan.

Het waren twee fantastische dagen. Ik ga met belangstelling lezen welke blogs deze twee AgileOpen space dagen allemaal teweeg brengen.

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post67