abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

Agile Open Space Holland 2010

AgileGeplaatst door Mary Beijleveld ma, juni 14, 2010 12:59:18

Dag 1

De 2010 versie van Agile Open Space werd gehouden in en gesponsord door VX Company in Baarn. Net als die uit 2009 waren ook deze dagen zeer goed verzorgd. Super dat dit bedrijf voor de 2e maal wilde hosten. Andere organisaties hebben ook een bijdrage geleverd, als je wilt weten wie dat zijn kan je dit even checken op de website http://agileholland.com/nl/agile-open-holland-2010

Zoals gebruikelijk ;) bij een Open Space begon de dag met begroetingen over en weer, en een kringgesprek met kennismakingsrondje, het voorstellen van de sessies en kiezen van de tijdstippen.

Naast twee ‘biersessies’ werden er 20 sessies voorgesteld. Weer een gevuld programma!

‘It won’t work’

Ik koos deze sessie van Jamie Dobson. Ik kon zijn verhaal in het begin niet helemaal volgen; het leek voornamelijk over fitnesse te gaan. Hmm misschien kwam het wel omdat hij meestentijds met zijn rug naar mij toestond en ik tegen zijn modieus zichtbare, zwart rood gestreepte onderbroek aan zat te kijken. Door een paar gerichte vragen te stellen verbeterde de interactie sterk. Het ging erom dat mensen wel veranderen willen maar niet veranderd willen worden en dat de tactiek voor een verandering per organisatie verschillend kan zijn. Uiteindelijk haalde ik uit de discussie een aantal praktische verandertactieken:

· Maak de business case transparant en zorg dat kwaliteit grote aandacht krijgt, hiermee kun je de broodnodige sponsoring van de business(managers) regelen

· Zorgt ervoor dat de klant betrokken is en zie waar het gedeeld belang is

· Bewijs dat het werkt door sneller kleine stukjes waardevolle functionaliteit op te leveren

· Blijf in de leerstand staan, vergaar kennis en check wat je gedaan hebt

Ik was blij dat ik deze inzichten genoteerd had en een samenvatting kon geven. Geen rocket science maar allemaal oh zo moeilijk te realiseren in de waan van alledag. Ik moest ook denken aan de conclusies in het boekje ‘My life is failure’ van Jim Johnson, helaas alleen verkrijgbaar via de Standish Group, dat gaat over de 10 belangrijkste zaken die je moet weten om een succesvol projectleider te zijn. Als je wilt mag je het boekje lenen.

‘Lean Architecture’

Deze sessie was voorgesteld door Maarten Hoppen en bleek ook een goed begin voor verdere discussies en een sessie voor dag 2. Een aantal belangrijke inzichten kwamen uit deze sessie naar voren: om ervoor te zorgen dat enterprise architectuur niet als opgelegd pandoer wordt gezien moet het bestaan uit richtinggevende principes, een aantal belangrijke kwaliteiteisen en de gekozen standaarden. Het just enough deel dus en het principe: architectuur geeft richting. Architectuur moet ondersteunend zijn aan snelheidswinst, time to market geldt ook voor architectuur. Het just in time principe, denk ik. Als er bochten afgesneden moeten worden, maakt een ontwikkelteam dit helder, de architect gaat i.s.m. team of business na wat de consequenties zijn en beslist (zo nodig parallel traject / backlog met mooie oplossing) dit lijkt op het princiep: opties openhouden, beslissingen zo laat mogelijk nemen. Gebruik de architectuurervaring en beslissingen uit de projecten om de enterprise architectuur te verbeteren waardoor er ook een feedbackloop voor de enterprise architectuur is. Ten slotte lijkt al te veel structuur in een architectuur een constraint. Architectuur moet ondersteunen, niet hinderen.

‘Elevator pitch’

Deze sessie heb ik zelf gehost met in totaal 14 deelnemers. Een elvator pitch is een verkooppraatje oftewel een korte presentatie van jezelf, je project of je business die je in de tijd van een ritje in de lift kunt geven. In de meest uiteenlopende situaties komt zo’n persoonlijk verkooppraatje van pas.

Na enkele voorbeelden volgde de oefening voor het maken van de eigen pitch in tweetallen. Deze oefening bestond uit het denken over kenmerkende eigenschappen, iemand uniekheid, rolmodellen en waarom, passies en voor wat iemand aanbevolen kan worden? Op basis van deze oefening en aan de hand van een tiental vragen hebben de deelnemers hun eigen elevator pitch gemaakt en een groot aantal van hen vervolgens voorgedragen.

Ik heb een aantal bruikbare verbetervoorstellen gekregen, hartstikke goed. Deze elevator pitch is onderdeel van een workshop ‘netwerken met impact’ die ik onlangs verzorgd heb en eveneens heb ingestuurd n.a.v. de call for papers XPdays in november van dit jaar. http://sessions.xpday.net

‘Agile coach demo’

Ik kwam pas laat in bij deze sessie van Rachel Davies maar was gelukkig wel op tijd voor de conclusies en afrondende ‘schermutselingen’. Wat ik ervan meegekregen heb is de volgende formule:

Trust = (credibility + reliability + intimacy ./. self orientation)

· Credibility = skill;

· reliability = keep promise,

· intimacy = shared interest

· self orientation = conflicting goals

‘Writing dojo’

Tijdens de drankjes en het avondeten hebben we nog een schrijf dojo gehouden. We gingen een tekst produceren die aan een aantal criteria moest voldoen (o.a. humorvol) en moest gaan over diversiteit in Agile. Dat deden we steeds in wisselende tweetallen. Het was erg grappig om te zien dat van de begintekst niets overbleef en we uiteindelijk een recept kregen welke tot een alternatief ondeugend Agile manifest leidde. De alternatieve tekst hebben we met sticky notes over de officieuze Nederlandse vertaling van de officiële versie van het Agile Manifesto geplakt. Nog grappiger was dat deze alternatieve tekst de volgende dag was verwijderd om Geert en de verse deelnemers niet te erg te choqueren. Daarom zal ik de teksten niet herhalen. Kennelijk kon het zelfs in onze community niet door de beugel.

Na een beetje natafelen en uitblazen voldaan naar huis

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post66