abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

Agile Open Space 2010 België

AgileGeplaatst door Mary Beijleveld zo, juni 06, 2010 12:58:00

Donderdag 20 mei

Omdat het de vorige editie zo enorm bevallen was heb ik ook aan de 2010 versie van de Agile Open Space bijeenkomst in Gent, België, deelgenomen. Net zoals de vorige keer samen met Machielg hieraan deelgenomen. Bijzonder was dat toen we de 1e keer gingen, hij mijn collega nog niet was (en ik de zijne niet) en nu bij de 2e keer mijn collega niet meer is (en ik de zijne niet) en in de tussentijd wel. Het gaan raar lopen. smiley Op donderdag in de vroege avond heb ik hem opgehaald van zijn werkadres in Amsterdam en zijn we naar Gent gereden. Onderweg hebben we gesproken over hoe het zo gekomen is dat we eerst wel en sinds enkele weken niet meer collega’s zijn en andere interessante topics. Dat maakte dat ca 2,5 uur durende reis naar België zo om was.

De chips en appels die ik voor onderweg had meegenomen, waren niet voldoende om het diner te vervangen dus zijn we direct nadat we In Gent aangekomen waren eerst een lekker frietje gaan eten. Nadat we de koffers in onze kamers gemikt hadden, zijn we in het café ‘ut acht uurke’ (of zo iets) op de hoek van het plein wat gaan drinken. Het was een drukte van belang voor een donderdagavond en er mocht in het etablissement gerookt worden. Op een gegevens moment werd het een beetje te gezellig (iedereen werd dronken, wij niet), raakten we ‘uitgerookt’ en zijn daarom naar het hotel gegaan. De volgende morgen om 8 uur ontbijt dus was op tijd naar bed een goede optie. Brrr. smileyMijn kleding stonk naar sigarettenrook en ik was blij een extra verschoning meegenomen te hebben. Ik heb nog een stukje gelezen in het boek ‘non-violent communication’ , nog even naar wat muziek op de IPod geluisterd en viel daarna snel in slaap.

Vrijdag 21 mei

Het ontbijt was weer goed en met 5 minuutjes lopen kwamen we mooi op tijd aan bij het IBBT gebouw voor koffie en handen schudden. Toch wel weer enkele bekenden te begroeten. Deze keer waren er een stuk minder deelnemers. Vermoedelijk omdat de Hollandse editie binnen 1 maand in Baarn gehouden wordt. Zo’n 30 deelnemers kwamen acte de presence geven. Voor zover ik het heb kunnen opmerken waren de meesten van Belgische origine, enkele Nederlanders, twee Duitse mensen en 1 van de UK. Er waren toch wel een tiental die nog niet bekend waren met de Open Space manier van confereren, dus werd met de uitleg daarover afgetrapt.

Het soort onderwerpen liep weer aardig uiteen, zoals te doen gebruikelijk. De eerste dag heb ik mijn bijdrage‘watch out this sign has sharp edges’ voorgesteld, een spel van mijn lean six sigma black beld buurman (pff, hele mond vol dit) waarin je aan den lijve kunt ondervinden dat structureren maar vooral visualiseren enorm helpt om inzicht en overzicht te krijgen. Ik vond het leuk om aan de sessie mee te doen, over hoe je ‘retrospectives’ leuker en effectiever maakt. De tussendoor gesprekken in de hal waren bijzonder prettig. In ‘mijn’ sessie waren we maar met 4 personen dus ging het snel, to the point en intensief. De lunch en het diner waren weer goed geregeld. De andere mensen gingen alle naar huis of hadden nog andere verplichtingen; daarom zijn Balder, Martin, Machiel en ik om ca. 21.00 uur iets gaan drinken bij hetzelfde cafeetje als de avond ervoor. Dat was weer erg gezellig en we eindigde de avond met een discussie over de creatie- en evolutietheorie. Tijd om te gaan slapen. Morgen weer een dag.

Zaterdag 22 mei

Het bleek dat Martin eveneens in hetzelfde hotel verbleef dus de volgende dag zaten we gedrieën aan de ontbijttafel. Het was schitterend weer en na de start van de Open Space was er ineens ook een zonnige buitenlocatie. smileyDeze dag was mij erg relaxed. Terwijl de sessies aan de gang waren heb ik met een persoon geoefend hoe je een elevator pitch kun maken en waarom je er een zou willen hebben. Ook mijn sessievoor de tweede dag ‘elevator pitch’ bleek meer een privé aangelegenheid te zijn omdat slechts 1 persoon belangstelling toonde. Tegelijkertijd waren er namelijk sessies over test automatisering en over kanban. Konden we wel diep op de zaak ingaan, wat toch weer nieuwe inzichten en aanpakken opleverde. Top! Verder die dag over tooling en een codingdojo, not my cup of tea dus tussendoor nog verder kunnen lezen, mijn mailberichten opgehaald en gescreend en aan gesprekken in kleinere kring meegedaan.

De dag werd afgerond met een evaluatie waarin we ieder met enkele woorden aangegeven hebben hoe we de twee dagen hebben ervaren en wat onze waardering was. Uiteraard heb ik ook gemeld dat ik het deze keer zeer relaxed vond, dat een gezelschap van slechts 30 personen maakt dat het intensiever en meer persoonlijk is, en dat ik graag nog eens meedoe met een volgende Agile Open Space België.

Omdat het ca. half vijf in de middag was heb ik voorgesteld om direct naar huis te rijden zodat we beiden om een redelijke tijd thuis konden zijn om met onze respectievelijke wederhelften het avondeten te kunnen hebben. Onderweg terug naar Nederland hebben we een boom opgezet over hoe je een niet succesvol scrum project weer succesvol krijgt en welke acties daarvoor relevant een meest effectief zijn. Ook deze discussie maakte dat de rit naar Machiel’s huis zeer kort leek en daarna was het nog maar drie kwartier naar mijn eigen huis.

Als je de foto’s wilt zien die Nick en Harald gemaakt hebben. Dit is de URL: http://www.agileopen.net/node/425

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post65