abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

Agile Open Space Gent

AgileGeplaatst door Mary Beijleveld ma, maart 09, 2009 17:04:39

Om deel te nemen aan Agile Open Space Belgie 2009 in Gent; daar heb ik erg naar uitgekeken.

De dag van vertrek op donderdag 19 februari was lang en enerverend en een beetje kilometer vreten. Eerst vanuit mijn woonplaats Assendelft naar Nijkerk om te werken, ’s middag naar de laatste van een series seminars over verandermanagement bij Nijenrode in Breukelen, daarna Machiel ophalen in Hilversum en vervolgens de gezamenlijke rit naar Gent.

In Gent aangekomen zijn we naar het B en B hotel gegaan, waar we verwelkomd werden door twee gastvrije gastheren. Na het besluit wie welke kamer zou nemen, werden uitgenodigd voor een glaasje wijn en kregen er ook een hapje bij geserveerd. Ik denk dat we ruim een uur gekeuveld hebben over van allerlei ditjes en datjes. Omdat we de volgende dag al om 8.00 uur wilden ontbijten zijn we op een redelijke tijd naar onze kamers gegaan.

Vrijdag ‘s ochtends kregen we een heerlijk ontbijtje. Omdat we op nog geen 300 meter van de conferentielocatie IBBT waren, kwamen we daar op tijd aan. Daar zagen we enkele bekende gezichten maar ook een hoop nieuwe mensen. Gedag zeggen, handen schudden en kennis maken.

Uiteraard begonnen we met de aftrap, uitleg Open Space manier en daarna de onderwerpen aangedragen door de ruim 50 deelnemers. Ook voor mij heel interessante topics. Van deze eerste dag zijn mij vooral de sessie van Machiel over ‘scrum kanban’ bijgebleven en het door Koen gehoste onderwerp ‘Agile Consortium Benelux’ (ACB).

De scrum kanban sessie werd een intense bijeenkomst van voor - en tegenstanders van de combinatie scrum en lean. Sommige van de deelnemers werden zelfs behoorlijk gepassioneerd en persoonlijk tegen Machiel . Daar is hij zeer professioneel en rustig mee omgesprongen, vond ik. De vragen en wisselwerking zijn in mijn ogen een mooie gelegenheid voor hem om zijn aanpak in de praktijk aan te scherpen. Mooi toch, zo’n open space; dat is de reden waarom ik er zo graag aan mee doe.

De sessie over ACB ging vooral over de nu nog geringe inbreng van Be in Benelux en wat ACB de Agile gemeenschap zou kunnen brengen. Nu nog is het een Nederlandse aangelegenheid (en mogelijk meer Europees als UK meedoet). Met de opmerkingen en suggesties, gedaan tijdens de sessie, konden o.a. Koen en Patrick onderzoeken wat de toegevoegde waarde van ACB aan de (Belgische) Agile community is.

IBBT is zeer geschikt voor dit soort bijeenkomsten, er was voortdurende warme koffie en thee (met koekjes) beschikbaar, tussen de middag werd een lekkere broodjeslunch geserveerd en in de middag konden we ook frisdrank nemen. Na een intensieve en leuke dag werd het avondeten geserveerd in ‘Vooruit’ dat ca. 1800 meter van de conferentielocatie af gelegen was. Machiel en ik zouden door een van de andere Gentse deelnemers de weg gewezen worden maar in plaats daarvan werden we onthaald op een autorit door de Gentse binnenstad in een stijl die een grote stad als Amsterdam waardig is smiley

De dagschotel van vis, groentjes (ja, zo noemt met dat daar) en basmati rijst was erg smaakvol. De drankjes waren wel op consumptiebon maar niet op de bon. Dus vloeide het vocht rijkelijk. Volgens mij werden het gerstenat op een zeker moment zelfs in de schoot van Rob geworpen, wat uiteraard de nodige hilariteit met zich meebracht. smiley Tijd voor ons om naar het hotel terug te gaan.

Dat was een leuke wandeling langs o.a. een Gentse gracht, Muinkkanaal geheten, en flink wat industrieel erfgoed. Aan ons coördinatiegevoel mankeerde helemaal niets want ondanks dat wij niet bekend waren, liepen we recht op ons hotel af. Op de kamer aangekomen heb ik met mijn wederhelft gebeld en viel vervolgens, voordat mijn hoofd het kussen raakte, al in slaap.

Zaterdag, de 2e dag begon weer met goed ontbijt , afrekenen van de hotelkamers, het voeden van de parkeermeter en het wegstoppen van onze koffers in de achterbak van de auto. Onze laptops hebben we wel meegenomen naar het conferentieoord. Die wilden we niet in de auto achterlaten.

Van de tweede dag zijn mij 3 sessies bijgebleven. De sessie ‘Can architecture be agile? ”, die ik samen met Katrien heb gedaan, “writing a book on Agile means” and ”Play Politics”. Natuurlijk de eerste omdat Katrien en ik deze samen gehost hebben. We pendelden van enterprise architectuur naar applicatie architectuur en terug en heen en terug . Ik heb een aantal notities kunnen maken die mij gaan helpen. Dat is fijn. smiley

De sessie over Agile means was een sticky note sessie waarop door de deelnemers alle mogelijke hulpmiddelen, die je kunt gebruiken om het Agile proces te kunnen faciliteren, werden genoteerd. Sommige behoeften geen uitleg, andere waren geheel nieuw en werden uitgelegd. Leuke sessie!

In de laatste (dubbelsessie) ‘Play Politics’ vormden we politieke partijen die een vastgesteld, door het lot bepaald, programma voor het voetlicht moest brengen en dan stemmen vergaren van de andere partijen. Dus werden er coalities gevormd, onderhandelingen gevoerd, gedebatteerd, gedeald (ik heb het sterke vermoeden dat er zelfs steekpenningen uitgedeeld werden). Marc en ik vormden samen de partij ‘perfect pair’ en hebben uiteindelijk de meeste stemmen (en geld) gewonnen. Wel kreeg ik de opmerking dat ik de regels naar mijn hand zette, to the point kon spreken en het spel telkens heruitvond. Ik verbaasde me erover dat ik het politieke spel, waar mij in werkelijkheid de nekharen van recht omhoog gaan staan, zo goed kon spelen. Ben ik nu toch ook politiek of heb goed af kunnen kijken? Mmm, tijd voor zelfreflectie.

Ook deze dag was weer enorm goed verzorgd. ‘s middag kwam een kok met lasagne, salades, stokbrood, groenteburgers en mousaka. Erg lekker, hoor. De kok zei dat hij grote bewondering had voor het feit dat wij in zo grote getallen op een vrije zaterdag de moeite namen om samen te komen en zo enthousiast aan het werk te zijn. Peter heeft hem uitgelegd dat we het toch echt voor ons plezier deden.

Na deze interessante dag zijn Machiel en ik, ondanks de uitgebreide lunch, eerst rond een uur of zes Thais gaan eten om daarna op huis aan te gaan. Rijden met een hongerig gevoel is niet prettig. Omdat Eva tomtom zo zacht praatte, reed ik in eerste instantie verkeerd (centrum) maar na enkele manoeuvres waren we al weer vlot op de E17. Onderweg hebben we het over onze lievelingsmuziek gehad waardoor de ongeveer 2 uur durende rit naar Hilversum erg snel voorbij was. Het was daarna nog maar een kort ritje naar thuis.

Het waren twee geweldig plezante dagen. Intussen staan de foto’s van Harald en Stefan op Flickr.

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post47