abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

verandermanagement 9

persoonlijkGeplaatst door Mary Beijleveld zo, maart 01, 2009 22:02:44

Het voorlaatste seminar werd verzorgd door Rene ten Bos. Hij is docent filosofie en organisatiewetenschappen aan het Radboud in Nijmegen. Hij schreef meerdere boeken o.a. over strategie, bedrijfsethiek en informatiemanagement zoals ‘Modes in Management” en zeer onlangs “Het Geniale Dier”.

Hij is eigenlijk de verwezenlijking van de anti management denker. Leuk om zo iemand ook in de reeks te mogen horen.

Ik heb zijn boek ‘Rationele Engelen’ gelezen en dat is beslist tegen het sfeertje van managers onder elkaar. Hij verwoordt in wetenschappelijke (en soms heel moeilijke en ontoegankelijke begrippen) de zelf opgelegde dwangbuis waarin managers zich in en met elkaar manoeuvreren. Daarin verliezen zij hun menselijkheid (vandaar engelen) door alles stuk te rationaliseren. Zelf worden de manager er vooral in het begin niet gelukkiger van maar gaan op den duur denken dat het zo hoort door de groepsdruk die ontstaat. Hup, en de volgende ontslaggolf is een makkie. Misschien hebben bedrijven ze nu met de naderende kredietcrisis (of heeft jouw bedrijf er nu al last van?) wel zeer dringend nodig?

Volgens mij is de man altijd al recalcitrant. Zo wilde hij geen hand-outs of wat dan ook op papier verstrekken van zijn ideeën of meningen. Een van zijn uitspraken is: “We zijn te ver ontdierlijkt, en wenden ons tot managementgoeroes, consultants enzovoort”. Hij pleit voor de ‘antitherapie’; wij zouden gewoon meer te rade moeten gaan bij onszelf”. Ik vind hem vooral een ‘taal’ filosoof. Maar hij was er toch om het college te geven. Ben benieuwd wat de 106 managers en 42 directeuren in de zaal over zijn uitspraken dachten. Ik was helaas niet in staat ze dat te vragen…

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post45