abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

inauguratie van Hans Mulder

AgileGeplaatst door Mary Beijleveld vr, december 30, 2011 20:43:26

Inauguratie van Hans Mulder als lector bij NOVI

Omdat het kennelijk een kippeneindje is van de van Heuven Goedhartlaan te Amstelveen naar de Kobaltlaan in Utrecht, kom ik zowat een halfuur te vroeg aan.

Mooi even tijd om in de auto mijn thuismail te bekijken op de 61i en wat er aan mail is bijgekomen op de zwarte bes. Haar fatsoeneren, lipstick op, iPad opduikelen; je weet immers nooit wat je tegenkomt…

Eenmaal binnen blijken er wel meer mensen aan de vroege kant te zijn. Ik bevind mij dus in goed gezelschap en begroet Kees Louwman en Jilt Sietsma. Ik stel mij voor aan twee heren waarvan er een (Jan van Bon) kennelijk een onderzoek heeft gedaan bij mijn huidige werkgever. Hij begon met te verklaren dat wij reddeloos verloren waren. Na enig doorvragen bleek ie 2 jaar geleden samen met SVB-ers een aantal interviews gehouden te hebben over service management. Toen een heel verhaal over een wat een tool nu wel en niet is en dat hij er wel een in de aanbieding had. Pff. En een nogal pertinente mening dat de resources van een bedrijf mensen, tijd en middelen zijn.

Daarop maar even de opmerking gemaakt dat onze meningen daarover sterk uiteenlopen. Ongeduldig type want hij vroeg mij in maximaal 15 woorden uit te leggen wat het nut van Agile ‘nu eigenlijk wel is’. Daar ben ik dus niet ingetrapt en heb hem dat ook zo medegedeeld. smiley

Vlak voordat het officiële gedeelte begint, worden we verzocht aan ronde tafeltjes te gaan zitten. Op elk tafeltje staat een laptop. Kennelijk gaan we ook nog aan het werk vandaag. Henk, zo stelt een andere meneer zich voor, is docent en adviseur voor het MKB. Lekker gewoon, om je zo voor te stellen!

Vervolgens komt Hans persoonlijk gedag zeggen en ben in de gelegenheid hem mijn cadeautje te geven (woehaha, mijn eigen boekje SOAgile – isbn: 978-94-6190-500-0 smiley).

Vervolgens start Jilt met de inleiding waarin hij iets over de geschiedenis van NOVI verteld dat teruggaat tot de oprichting door Max Euwe en de latere AMBI (Ja, lieve mensen: Automatiseren en Mechaniseren van Bestuurlijke Informatie) modules. Daarnaast verhaalt hij het een en ander over de nieuwe koers en de NOVI USP’s.

Dat van die AMBI modules wist ik natuurlijk al; ik heb er zelf de H variant met goed gevolg bij hen afgelegd en dat deze hogeschool geaccrediteerd is door het NVAO wist ik ook maar ik wist niet dat zij niet gesubsidieerd worden.

Jilt belooft dat wij vandaag ‘iets’ gaan doen met constructie, modellen en ontwerpen en noemt Jan Dietz. Hans is op DEMO van Dietz kennelijk gepromoveerd. Ik vermoed ondertussen dat daar die laptops voor zijn….. Lijfspreuk van NOVI is: niet de grootste, wel de beste en integer! En daar gaan ze zelfs aankomend jaar mee in de tv reclame.

De nieuwe richting behelst onderwijs van voorheen groepen en trajecten naar individuen en vakken, de bejegening is op personen gericht; Excelleren wordt gestimuleerd, ze gaan van kennen naar kunnen en vooral dat laatste wil men ondersteunen door de instelling van het lectoraat.

In de stichting NOVI wordt de accreditatie beheerd door Theo Mulder (vader van) die vervolgens aan het woord komt en een wat uitgebreider loopje door de geschiedenis doet. De vader van Hans heeft kennelijk ook meegeholpen aan de ontwikkeling van de school; eerst als leerling voor AMBI, later als docent en als examenmaker voor EXIN.

Vervolgens komt de lector zelve aan het woord. De rede is getiteld “back to the future”. Hans heeft bemoeienis bij allerlei bedrijven als partner, directeur en adviseur. Allemaal parttime en daarnaast dus nu ook parttime lector.

Ook bij andere onderwijsinstellingen heeft hij allerlei functies: lectoraat professoraat executive professor, affiliate researcher. Hij is voorzitter EEI en werkt voor de onderzoeksschool CIAO, doet afstudeerbegeleiding en hij is daarnaast mediator en arbiter bij juridische geschillen. waarschijnlijk ook last van latent adhd?

Vervolgens haalt Hans het boek van Jim Johnson van de Standisch group “My life is failure”. Nog net niet mijn meest favoriete boek maar wel een met stip! Hij verwijst naar de onderzoeken en toont dat het succes van een project om 20% + 15% mensen gaat en 15% om wensen. De tools staat helemaal onderaan met 1% ergens en op plaats 6 Agile projectmanagement.

Take that Jan!

De uitkomsten zeggen Hans het volgende:

Willen daarom met relevante partners samenwerken.

Kiezen de wereld van ict & van de bedrijfskunde

Het gaat hen om opvattingen & theorie van onderzoekers

Het Curriculum wordt verbreed & verdiept

Het onderwijs gaat ook meer gebruik maken van elektronische en digitale middelen zoals wiki, gezamenlijke digitale werkplek, youtube filmpjes van allerlei goeroes etc. Nu valt mij op dat er tien banieren staan waarop elk van de succesfactoren staan uit het Chaos onderzoek, in het Nederlands. Schitterend!

Wet van de twee gezichten; gebruik van user skills

Wet van de cheeta: beslis snel

Wet van het doolhof: heb duidelijke bedrijfsdoelstellingen

Wet van de vijf doodzonden: voorkom mismanagement

wet van de aap: optimalisatie

wet van de eetbare olifant: reductie in complexiteit

wet van de hoedenmaker: fatsoenlijk projectmanagement

Wet van de lege stoel: voorkom vertrek projectleiding

Wet van de panda: niets te veel doen

Wet van de hamer: a fool with a tool is still a fool : juiste tools en infrastructuur

Vervolgens moeten we per tafel lijstjes invullen voor een onderzoek, dat gefalsificeerd wordt met behulp van een rekenprogramma en gecontroleerd met een controlegroep.

Daarna met lego steentjes iets nabouwen. Helemaal wetenschappelijk met observatoren.smiley

Omdat onze voorzitter heeft bepaald dat we de opdracht onmogelijk kunnen uitvoeren gaan Kees en ik gewoon maar wat bouwen (hetgeen een huis en een boom oplevert) en ondertussen praat ik met weer twee andere heren over Feng Shui en de vier moraliteiten: de waarheid, schoonheid, goedheid en liefde en ik zie natuurlijk weer meteen een link met mijn SIMPEL verhaal. We wisselen na het hele gebeuren onze visitekaartjes uit en beloven elkaars website te bezoeken.

Na het officiële gedeelte zijn er hapjes en drankjes. Helemaal prima verzorgd. En we mogen 3 boeken meenemen. Die van Linda Terlouw over service oriëntatie en twee Hans & familie.

Ik feliciteer Hans nogmaals en maak een soort halve afspraak om op een maandag met hem door te praten over opleidingen op Agile gebied. Ga ik zeker nog doen!

Verder raak ik nog aan de praat met 3 mannen van een IT bedrijf over de portal die ze voor NOVI aan het maken zijn, over Open Space en de evenementen en lidmaatschap bij het Agile Consortium.

Ben blij dat ik de uitnodiging heb gekregen. Leuke avond, waardevolle contacten en momenten van verbinding.

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post110