abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

Energie en Agile Open Hollland 2011

AgileGeplaatst door Mary Beijleveld zo, november 06, 2011 15:08:34

Het is nu zondag 6 november 2011. Mijn wederhelft is een eind gaan fietsen en straks gaan we samen naar zijn 84 jarige moeder om wat bij te kletsen. Daarnaast maak ik ruime porties als ik soep en stoofschotels bereid, die ik dan invries en meeneem. Ze zegt dat ze mijn brouwsels lekker vindt, dus mag ik dat graag doen.

Nu kan ik dus even tijd maken om een stukje te schrijven over de afgelopen dagen en mijn belevenissen bij Agile Open Holland. Ik heb het mezelf erg druk gemaakt de afgelopen anderhalve week maar er geen energie door verloren; integendeel. Of ik heb een afweerschild voor energiezuigende mensen en dingen. Enfin, het zal ook wel komen omdat ik telkens een besluit neem of ik me door de energie vampieren laat beïnvloeden of me er niet door laat storen.

Uiteraard heb ik ook gewoon moeten werken, hetgeen praktisch omschreven inhoudt dat ik veel gecommuniceerd heb, gelezen , commentaar en mening heb gegeven en advies(jes) geschreven heb. Het gaat te ver om daar meer over te vertellen dan dat het over de strategie ging, over taakstelling en uitvoeringstoetsen, de visie op de architectuur 2.0 en de inhoud van projectdocumenten. We zijn met de afdeling verhuisd naar een ander deel van het gebouw, dat gaf wel wat rommeligheid, in- en uitpakken en wennen aan de andere werkplekinrichting.

Daarnaast wil je ook nog kwalitijd met je partner doorbrengen, de huishoudelijke dingetjes doen, ik moest nodig naar de kapper, verjaardag en andere privézaken. Sommige dingen belangrijker dan andere, dat wel. En ja, ik was dan ook gevraagd om een keynote (jawel, ahum) te geven op Agile Open en wel samen met iemand die ik in het geheel niet kende: Bart van de Klundert. Voorgesteld door Sandra Warmolts en Lillian Nijboer, de organisatoren van de tweedaagse.

Na onze pennenvruchten te hebben uitgewisseld hebben en aftastend het bereik van onze conclusies vergeleken te hebben, hebben we elkaar vorige vrijdag pas voor het eerst IRL gesproken. Het bijzondere was dat we meteen met het maken van een presentatie aan de slag gingen en constateerden dat wij, ondanks dat er veel verschillen in de afbakening van de inhoud van onze onderzoeken zaten en wij ook persoonlijk veel van elkaar verschillen, wel tot soortgelijke conclusies kwamen.

Daarom besloten wij onze keynote juist over die overeenkomsten en verschillen te houden, met uitleg over verschillen in denkwijzen in generaties en feminiene & masculiene hersenwerking smileyen wat prikkelende uitspraken en stellingen toe te voegen. In het daaropvolgd weekend wat dia’s en materiaal naar elkaar gestuurd en afgelopen woensdag de presentatie in zijn geheel doorgelopen.

Omdat ik donderdag aan een training met al mijn collega’s ging deelnemen, had ik met Bart afgesproken dat ik zou proberen om donderdagavond tijdens het diner aan te schuiven zodat wij zo nodig nog een keer onze preso konden oefenen. Degene die mijn twitterfeed hebben gevolgd op die donderdag weten dat ik ’s ochtend al bijna twee uur in diverse files heb gestaan om de locatie van de training die op 25 km van mijn huis gelegen is, te bereiken.smiley

Omdat het Open Space Holland diner rond 6 uur zou starten, ben ik om 16:30 uur bij die training vertrokken. Ik weet niet wat er allemaal aan de hand was die dag maar ook de rit naar Dieren (110km) verliep zo stroef als het maar kan. Na zo’n 50 km in een file op de ringweg Amsterdam en A1 te hebben vertoefd kwam ik rond 18:45 in Dieren aan. Toen had ik mijn portie fileleed voor een jaartje wel gehad.

Het buffet stond gelukkig nog te pruttelen dus heb ik eerst lekker gegeten en wat gezwaaid naar alle bekende mensen. Even bijgepraat met Erik en Bart. Ik hoorde dat de keynote van Sander van die dag heel goed was. Het toetje (ijs) kwam snel daarna en vervolgens gingen we activiteiten doen.

Ja hoor, steile wand klimmen. Afgezien van het feit dat er voor mijn achterwerk geen passend klimtuig was en 2 van die dingen combineren tot 1 geen optie, bedacht ik mij dat mijn knieën dit niet echt zouden doorstaan. Dus daar heb ik voor bedankt en mij beperkt tot aanmoedigen. Bij het curling kon ik ook al zo weinig bijdragen want kreeg in totaal 1 punt op mijn conto bijgeschreven ondanks de aanmoedigingen van Maarten en Linda, mijn –zwart zonder sticker- teamgenoten. Bij het boogschieten ging het een stuk beter. Maar in de bar, toen de muffe muziek eindelijk vervangen werd door wat uptempo trance, werden mijn prestaties pas van hoog niveau. We hebben zo’n een lol gehad met dansen. smileyVooral met Luus. Maar ook de andere dames en heren deden enthousiast mee. Volgens mij liep het tegen 2 uur ’s nacht dat ik te bed ging.

Het koste geen enkele moeite om in slaap te vallen; eigenlijk kan ik mij niet eens meer herinneren dat ik mijn hoofd op het kussen legde, en ik werd alweer om 7 uur wakker. Omdat we het oefenen van de preso de vorige avond niet hadden gedaan, ben ik zo’n drie kwartier voor het ontbijt naar de zaal gelopen in de hoop dat Bart tot eenzelfde idee zou komen. Toch was het enige dat we gedaan hebben, kijken of de techniek in orde was, de laptop aangesloten en even gekeken of we Internetverbinding hadden om het youtube filmpje te laten zien.

Na het ontbijt was het zover. Best wel soepel en alsof we het al jaren deden, presenteerden we onze Agile & architectuur (verschillen en overeenkomsten). Aan het applaus en aan enkele voorstellen voor de open space onderwerpen konden we merken dat de andere deelnemers onze presentatie waardeerden. Ook de complimenten die we kregen in de loop van de dag bevestigden dat. Daar gaat mijn neus dan toch van krullen, za’k maar zeggen.smiley

Omdat ik de volgende dag dinergasten zou krijgen en nog flink wat boodschappen moest halen, vertrok ik alweer bijtijds uit Dieren. Deze keer 130 km zonder al te veel gedoe op de weg. Eerst op de ring A’dam Noord langzaam rijdend verkeer.

Na thuiskomst direct met mijn wederhelft boodschappen gedaan, samen gegeten, elkaars belevenissen aangehoord en vroeg naar bed. Als je energie wilt houden is een goede nachtrust errug belangrijk, net als gezond eten, een optimistische blik op de toekomst en blij gemoed & mensen die je energie geven. Je weet wel, het soort mensen dat je o.a. op een open Space ontmoet.

Whoever comes is the right people; zo is het maar net!smiley

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post107