abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

zomaar een dag in de week (1)

SOAGeplaatst door Mary Beijleveld zo, februari 13, 2011 22:30:35

Afgelopen donderdag had ik weer zo’n “zomaar-een-dag-in-de-week-dag”.

Ik noem het wel een “zomaar-een-dag-in-de-week-dag” maar dat was het natuurlijk niet. Als het echt zomaar een dag in de week was zou ik er hooguit een twitterbericht over sturen. Nee, voor mij is dit zo’n een dag die loopt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en gevuld is met zoveel van allerlei dat je er minimaal een blog over moet schrijven. Of twee. En dat niet alleen… Je moet er zelfs verslag over uitbrengen bij je collega’s en manager, een review over schrijven voor meer dan een van de verschillende gemeenschappen waar je deel van uitmaakt, je wederhelft van je avonturen op de hoogte stellen en vrienden over de relevante onderwerpen informeren.

Ik moet er wel altijd eerst even over nadenken en mij afvragen: ‘wat heb ik nu eigenlijk gezien en gehoord?’, ‘wat wordt hier beweerd?’, ‘wat gebeurt hier?’. Daarnaast besef ik mij ook al te goed dat ikzelf onderdeel van het geheel ben en invloed hebt op de gebeurtenissen. Waarschijnlijk is het daarom dat ik die verslaglegging - in welke vorm dan ook - niet meteen dezelfde nacht of morgen kan maken. En wat ik natuurlijk ook altijd nog kan doen is mijn aantekeningen nalezen.

Omdat ik mij had ingeschreven voor een OracleSOAsuite11g (bij scrabble minstens 3 x woordwaarde)smiley bijeenkomst werd ik tussen 8:30 en 9:30 verwacht aan de Westkanaaldijk in Utrecht.

Die bijeenkomst zou tot minimaal 16:00 uur duren, maar mijn bijdrage werd ook verwacht bij een sessie op mijn werk over ‘zaakgericht werken’ en hoe dat in het ‘Integraal Ontwerp’ is gemodelleerd. Dat zou starten om 13:00 uur en doorlopen tot 15:30 uur en werd uiteraard op ‘kantoor centraal’ in Amstelveen gehouden.

Omdat ik mijn deelname had toegezegd voor een zogenaamde Lagerhuis discussie, geregeld door SPIder in samenwerking met de Rabobank, moest ik zo ongeveer tegen 18:00 uur weer in Utrecht terug zijn. Nu aan de Europalaan.

3 evenementen dus. Goed, dat gesteld hebbende…. De bedoelde donderdag begon uiteraard met de gebruikelijk ochtendrituelen die deze keer iets later aanvingen dan een echte doordeweekse dag.

Omdat ik wel verwachtte dat het flink druk op de weg zou zijn,vertrok ik vroeg van huis en dat bleek geen overbodige luxe. Vanuit Assendelft naar Utrecht passeer je een aantal beruchte knooppunten. Al op de A8 langzaam en stilstaand verkeer. Voor de Coentunnel A10 bleek een file te staan met een vertraging van ruim 80 minuten omdat op de ring West een ongeluk had plaatsgevonden. Met bijna kruipsnelheid raakte ik uiteindelijk op de ring Noord A10 waar het een stuk beter ging en toen via de A2 richting Utrecht. Op de A2 liep het niet echt vlotjes. 5,4 3 baan of niet….Gelukkig moest ik al bij afslag 6 (Vleuten/Maarssen) eraf en mw. GPS bracht mij tot de Westkanaaldijk. smiley

Ik had de routebeschrijving niet helemaal uitgespeld en parkeerde mijn auto op een ongunstige plek. Ongunstig want daardoor moest ik uiteindelijk 10 minuten langs een hekkendoolhof lopen voor ik in de “Fabrique” aankwam. Een Aziatisch ogende man had dezelfde inschatting gemaakt en liep met me op. De welluidende naam van de bijeenkomst was “The foundation for Innovation” en dat was achteraf gezien nog best een passende naam. Daar kom ik zo nog op terug.

De Fabrique is de deftige naam voor de (voormalig graan)fabriek dat het ooit is geweest. Een stukje industrieel erfgoed waar op de begane grond een Kartbaan lag en op de 1e etage met uitzicht op de kartbaan een aantal vergaderruimtes zijn geschapen. Door je oogharen heen kijkend kun je zelfs voorstellen dat daar de administrateurs en de opzichter werkten terwijl op de werkvloer mensen en machines aan het werk waren. Best grappig en de bediening vond ik erg vriendelijk.

Ik kwam twee oud collega’s van UWV tegen: Jan en Borjan en de hoofdredacteur van Array, Robert en ook nog een oud collega van provincie Overijssel die ook Robert heet. Fijn even met de heren gepraat te hebben. Ook 3 nieuwe collega’s van SVB nog even gesproken en uitgelegd dat ik zo rond lunchtijd weer naar kantoor zou gaan.

Het boek van Lucas Jellema, een handboek voor de 11g suite, werd gepromoot door de mensen van Amis. Beetje vreemd vond ik wel dat alleen Amis aanwezig was en niet ook de andere leden van de WAAI kennisclub (Whitehorse, Approach, Amis en IT-eye) Helemaal als je bedenkt dat Lonneke en Ronald van Approach hele hoofdstukken van het boek voor hun rekening hebben genomen en de andere leden van WAAI ook grote bijdragen hebben geleverd aan de inhoud (bv. Mike) Ik had natuurlijk kunnen vragen of ze wel uitgenodigd waren en misschien te druk waren of zo.smiley

Het welkom en de introductie werden door Sandor verzorgd. Tot de lunch werden er vier presentaties verzorgd met een korte pauze. Achtereenvolgens kwamen de directeur middleware architectuur, Martin geheten, met het onderwerp hoe je succesvol SOA implementeert, een verkoop consultant, Evelyn, over integratie en ontwikkeltechnologie, een principal solution consultant , Daniel, over het nut van governance voor SOA efficiëntie spulletjes en tenslotte een senior verkoop consultant, genaamd Cojan, over transactie- en prestatiemanagement en visualisatie.

Echt hele goede reclame verhalen! Mijn complimenten. Zelfs de presentatiedia’s waren op elkaar afgestemd. Martin voor het overall verhaal en de volgende sprekers ieder een onderdeel waarop ingezoomd werd. De presentatie van Martin tipte aan dat SOA het trendpatroon is van nu en dat een fatsoenlijke referentiearchitectuur, Soa Governance en management de succesfactoren zijn.

Het verhaal van Evelyn ging over de spulletjes en AIA knoopjes en het advies om toch vooral de BPM suite 11g aan te schaffen omdat BPMN zo lekker schakelt met BPEL. Pff, daar zal mijn voormalig collega bij Overijssel wel bij achter de oren gekrabd hebben. Helaas wist deze dame ook niet wat WABO was.

De presentatie van Daniel memoreerde gelukkig aan de factor mens in het verhaal omdat hij refereerde aan de driehoek business, mens en technologie, naast de spullen voor lifecycle management. Hé dacht ik, dat is herkenbaar…En het verhaal van Daniel ging voornamelijk over governance op OPS gebied: spullen voor beheer en onderhoud.

Nou, ik kan je wel vertellen, het klonk ook echt als één snorrend geheel en daar waar het even niet precies op elkaar paste kunnen de AIA dingetjes voor de integratie zorgden. Stiekem dacht ik; “en als je het even niet weet dan pak je het boek van Lucas erbij” of je besteld een Oracle Ace man of vrouw…..Je merkt in de praktijk dat het allemaal een stuk stroever loopt. Moet je goed over navragen! Misschien is de technische basis (de foundation) voor SOA er wel maar de innovatie, het succes en de Governance komt toch echt van de mensen zelf. Bovendien, ik vind het erg kortzichtig SOA als een technisch iets te zien; wat iedereen die mij kent wel zo’n beetje weet.smiley

Ik vond het jammer dat Oracle zeer vaag bleef op de vraag wie goede implementatie partners zijn, zelfs over welke minimale kennis en vaardigheden deze moeten beschikken, werd niet gesproken. Wat mij ook opviel was, dat bleek dat het aantal componenten en delen van componenten niet synchroon loopt met het aantal verschillende licenties welke aangeschaft moesten worden. Dat zal wel door de aankoopstrategie komen. Ook iets om goed naar te informeren.

Zoals gememoreerd moest ik er om ca. 12:00 tussenuit knijpen en kon een tweetal zeer interessant klinkende presentaties over automatische factuurverwerking en een User Experience platform niet meer meemaken. Ik zal mijn collega’s vragen daar iets over te vertellen. De dame van de receptie was bijzonder voorkomend, haalde mijn jas voor mij en begeleidde mij tot de uitgang! Met alle egards. De verkoopafdeling is goed op orde. Erg prettig en fijn dat ik mocht komen luisteren.

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post91

Architectuur in de praktijk

SOAGeplaatst door Mary Beijleveld zo, juni 07, 2009 09:27:07

Op 12 mei heb ik deelgenomen aan de boekbespreking c.q. seminar "Architectuur in de praktijk". Het boek is geschreven door Hans Tönissen en Guido Bayens. Met Hans heb ik in het verleden, maar ook zeer recent, samengewerkt in projecten. Fijne collega! Met Guido Bayens heb ik o.a. over mijn scriptie gecorrepondeerd en heb bij verschillende gelegenheden met hem kunnen praten. Daarnaast waren er ook nog enkele collega's van mijn vorige werkgever aanwezig dus leek het net een reunie. Dat vond ik wel leuk.smiley

Behalve de boekbespreking werden nog andere onderwerpen besproken. Als je daar meer over wilt lezen dan kun je mijn verslag hier lezen (in ENG)

Het was een zeer interessante dag.

Wat ik verder nog wel met jullie wil delen, is de uitkomst van een (kleine) groepsdiscussie over de kwalificaties waaraan een architect moet voldoen. In dit geval van een bedrijfsarchitectect maar die zijn bijna allemaal eveneens van toepassing op welke andere architect dan ook. De uitkomst komt in grote mate overeen met wat ik ervan vind:

Kennis, vaardigheden en gedrag en enkele hulpmiddelen.

Vakkennis:

· Kennis hoe de slag te maken van richten naar inrichten

· Domeinoverstijgende kennis (generalist) met enige kennis van enkele domeinspecifieke zaken (specialist)

· Kennis van de (soort) organisatie/ bedrijf: Kennis van de stand van zaken / volwassenheid van de architectuur en de informele structuren

· Kennis van de fase waarin de organisatie en de architectuur(rol) zich bevindt

· Kennis van de rollen binnen de organisatie

· Affiniteit met ICT (liefst niet te veel van techniek)

Vaardigheden:

· Kunnen samenwerken en ontwikkelen voor samenhang

· Architectuur kunnen verbinden met bedrijfsstrategie

· Draagvlak kunnen creëren voor samenhang

· Architectuur kunnen vertalen naar principes en instructies

· Organisatieontwerp als ‘gegeven’ beschouwen

· Kunnen regisseren

· Kunnen communiceren

· Gesprekpartner van C-level, senior gesprekspartner kunnen zijn

· Onafhankelijk kunnen zijn binnen de gegeven kaders

Gedrag:

· respect hebben voor specialisme, begrip voor specialist

· durf hebben, willen pionieren

· geduld hebben, blijven herhalen en verklaren

· de business willen opzoeken

· de discipline hebben om te blijven leren

Hulpmiddelen om de kwalificaties te 'krijgen'

· Ervaring (met veranderen) opdoen

· Elke 5 jaar doorstromen

· Snuffelstages voor introductie in vak/ of organisatie

· Presentaties houden,

· Interne verkoop van architectuur

· Bijpraten met vakgenoten

· Telkens moeilijker of ingewikkelder zaken oppakken

· Horizontaal en verticaal netwerken

· Intervisie, coaching en opleiding

Als jij hierop wilt reageren: mail me dan op info@abc-thinkbig.com  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post55

Toplink en beveiliging

SOAGeplaatst door Mary Beijleveld do, december 25, 2008 15:29:31

Op 10 December jl. heb ik een presentatie bijgewoond over een onderdeel van de Oracle suite en beveiliging. De presentatoren Lonneke Dikmans en Ronald van Luttikhuizen zijn mijn collega’s bij Approach Alliance en Oracle Ace smiley. Dus dat beloofde wat. Omdat we ’s middags voorafgaand een teamoverleg hadden, reden we in colonne vanaf homebase in Nijkerk naar de Meern. Foei, we zaten direct in een anderhalf uur durende file! Omdat we tijdig vertrokken waren, kwamen we wel op tijd aan. Broodjes, thee, fris en koffie waren klaargezet en dat kwam goed uit want het liep al tegen etenstijd.

Ca. 30 mensen waren gekomen om de presentatie bij te wonen. Lonneke begon met de agenda en stelde zichzelf en Ronald voor. Daarna vroeg ze aan het publiek wie er met Java, database(beheer) en toplink werkte om na te gaan hoe het kennisniveau lag. (ik heb mijn hand niet hoeven opsteken smiley) Daarop gaf ze aan dat zij het conceptuele deel van de presentatie zou houden en Ronald een praktijkgeval zou bespreken.

Eerst werd even de geschiedenis van Toplink uitgelegd. Van smalltalk (een van de eerste object georiënteerde talen) -> Java, via de reference implementatie als ‘essentials’ in Oracle 10g, vervolgens gedoneerd aan Eclipse. Versie nu is 11.1.1.00. Hoe toepasselijk zo veel enen en nullen. Maar het werkt dus ook in runtime en is open source. Dat betekent dat behalve met Oracle spullenboel dit ook met andere tools/omgevingen kan communiceren.

Ik heb er een hoop de revue horen passeren: relationele database, EIS …JPA [Java Persistence API (=application programming interface], SDO, Moxy. Het ging dus over vertalen van relationele data uit een database naar Java objecten en/of het vertalen van XML naar Java objecten).

Ik weet niet eens wat de acroniemen allemaal inhouden maar het klonk indrukwekkend en erg inter-operabel. Dat bleek daarna nog meer toen Lonneke uitlegde welke verschillende externe en interne mappings gemaakt konden worden met gebruikmaking van hetzelfde ‘domeinmodel’. Nou ja, ik hoorde over connection pools, query mechanismen, shared cache, Java object builder, over patronen met bedrijfslogica van grotere (Java) bedrijfsapplicaties.

Daarop kregen we een uitleg over de een aantal dimensies van beveiliging:

* Defence in depth (wat gaat over inloggen in allerlei lagen)

* Confidentiality (wat gaat over toegang tot bepaalde gegevens)

* Integrity (wat gaat over het voorkomen van fishing en hacking)

* Availibility (wat gaat over beschikbaarheid en responstijd en clustering)

* Authenticity (dat gaat over authenticiteit van documenten en andere ‘artefacten’)

* Non repudiation (wat gaat over tracing en audittrail)

En over manieren om te beveiligen zoals encryptie, toegangscontrole en identificatiemogelijkheden zoals gebruikersnaam met wachtwoord en certificaten en natuurlijk ook talen zoals XML en iets over LDAP.

Aan de hand van een plaatje met een dialoog liet Lonneke zien hoe je op één gebruikerssessie met verschillende gebruikers de database kunt bevragen door dezelfde query te hergebruiken per soort user. Zodat niet telkens verbinding hoeft te worden gelegd maar toch veilig gebruik gemaakt wordt van de gegevens.

Lonneke liet zien dat het werkt door op een heel klein databeestje smiley, via verschillende gebruikers dezelfde vraag te stellen welke vraag werd beantwoord met verschillende resultaten per soort gebruiker

En toen was er koffie…(en fris .. en nootjes.. goed geregeld hoor!)

Ronald nam ons na de koffiepauze mee in een praktijkvoorbeeld bij een leasemaatschappij waar hij bij werkt en hoe daar de beveiligingsvraagstukken zijn opgelost (in de SOA omgeving aldaar). Heel verhelderend. Er ontstond ook een levendig vraag en antwoordspel. Na de presentatie waren er nog enkele bilaterale gesprekjes en werden visitekaartjes uitgewisseld.

Ik vond het een erg interessante bijeenkomst, ondanks het hoge technische gehalte. Uit mijn verhaal kun je het niveau van mijn begrip smiley voor de materie opmaken…….

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post38

SOA symposium 2008

SOAGeplaatst door Mary Beijleveld zo, oktober 12, 2008 14:48:08

Op 7 en 8 oktober werd het eerste internationale SOA symposium gehouden, met zeer bekende sprekers (waarvan sommige als goeroes te boek staan). Omdat ons bedrijf, Approach Alliance, silver sponsor was, waren we tevens standhouder.

Het symposium werd gehouden in Amsterdam Arena, het voetbalstadion van Ajax. In het stadion gedeelte werden de begin en eind speeches gehouden en konden we meteen ook een kijkje nemen naar het gras onder de groeilampen, ehh, gloeilampen.

Op 6 oktober ging ik er al heen omdat ik de stand zou inrichten en decoreren dus mocht op het Arenadek parkeren. De door de organisatie in eerste instantie toegewezen plek bleek vlak bij een branduitgang gesitueerd en min of meer achter een pilaar. Allerminst ideaal dus ben ik op zoek gegaan naar een andere plek. Zag ik toch een fijne plek vlak naast een bar en recht tegenover de twee entreedeuren. Daar wilde ik wel graag staan.

Met de welwillende medewerking van de organisatie werd aldus besloten. De 2 mannen van standwandenleverancier (3x woordwaarde, hi, hi) stonden al klaar en gedrieen hebben we de stand opgezet. Zij hebben mij hartstikke goed geholpen met het ophangen van onze mooie en ingelijste posters. Daarna onze stand verfraaid – althans, dat vind ik dan hèsmiley - met lappen stof, waarvan de kleuren overeenkwamen met de kleuren van onze posters.

Toen deze klus geklaard was en ik naar de auto terugliep liep ik een hele trits Ajax voetballers met verzorgers tegen het lijf. Na een simpel goedemiddag met mijn gebruikelijk glimlach, groetten ze werkelijk allemaal terug. Vond ik errug vriendelijk.

Met mijn collega’s afgesproken dat we op 7 oktober allemaal om 8 uur zouden arriveren, ieder een dagdeel aan de stand zouden staan, samen met onze senior partner Mike die de beide dagen de hele dag aanwezig zou zijn. Dinsdagochtend was mijn standdagdeel. Ronald ‘s middags, Lonneke de ochtend en Michiel de middag van de 8e . Omdat ik wat vroeg was – ik trof op het station Zaandam al de trein van 6.29 naar Rotterdam – ben ik onze flyers op alle sta-tafels in de expositieruimte gaan neerleggen en heb een schaal geregeld voor verleidelijke spraakwaterval dropjes en hartjes. Een soort amateur marketing dus.smiley

Daarna lunch en de daaropvolgende sessies. De 8e de hele dag sessies gevolg en ’s avonds hebben we in het centrum van Amsterdam Thais gegeten. Naast dat het erg gezellig was met mijn collega’s vond ik het een aparte belevenis, om deze keer als deelnemer/standhouder in plaats van deelnemer/bezoeker mee te doen. Ik heb zowel bekende als onbekende, interessante , leuke en eigenwijze mensen gesproken. Het was erg leuk en voor herhaling vatbaar.

Voor sfeerverslagen van de sessies kun je hier klikken. Dan kun je zowel een verhaal van mijn collega Lonneke lezen en op een foto zien hoe onze stand eruit zag. De foto vind ik trouwens heel bijzonder. Hij werd genomen op een moment dat Mike alleen bij de stand stond met op de achtergrond een zwaaiende Bas, een van de andere partners, op de monitor. smiley Het toeval wil dat zijn echtgenote de ontwerper en maker van onze posters en flyers is.

Ook kun je mijn weblog over de sessie aantreffen.

Mary

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post30

cultural change and SOA

SOAGeplaatst door Mary Beijleveld do, juni 26, 2008 23:05:55

Rik de Groot posted one of a series of blogs on SOA pitfalls: http://blog.xebia.com/2008/06/23/top-10-soa-pitfalls-1-ignoring-culture-when-introducing-soa/#more-610

and referred to Geert Hofstede's theory about cultural dimensions. However he uses this theory to explain organisational differences instead of cultural differences between countries and societies. So i posted a comment:

"Great post Viktor! (of course it had to be Rik!smiley)

Indeed organisational culture is a very important aspect when introducing SOA. “Managing” change is the largest part of all the effort to, not only introducing, but realising a service oriented architecture and - mindset and - real life implementations.
Awareness, readiness (resistance) for change are not solely SOA related. You better not ’sell’ a SOA to unreceptive audience.

May i state that your reference to Geert Hofstede’s theory is not correct. Geert makes distinctions between countries/societies. Not between organisations.

As for the Netherlands:
Individuality rankes at 80, which ties with Canada as the fourth highest worldwide ranking, behind the US (91), Australia (90), and the UK(89). The high Individualism ranking for the Netherlands is indicative of a society with more individualistic attitudes and relatively loose bonds with others. The population is more self-reliant and looks out for themselves and their close family members. This individuality is integral in the daily lives of the population and must be considered when traveling and doing business in a country. Privacy is considered the cultural norm and attempts at personal ingratiating is unacceptable.
You can see a the interdependency with the notion of “ivory tower”. Dutch people don’t like other people tell them what to do! They have individual pride and want respect for that.

The second highest Hofstede Dimension for the Netherlands is uncertainty avoidance at 53, compared to a world average of 64. A moderate score may indicate a cultural tendancy to minimize or reduce the level of uncertainty within the population by enacting rules, laws, policies, and regulations to cover most any and all situations or circumstances.

The lowest Hofstede Dimension for the Netherlands is masculinity at 14. This relatively low index value may be indicative of a low level of differentiation and discrimination between genders. So, in NL females are treated more equally to males in all aspects of society in comparioson whit other countries. Although i think it represents a more openly nurturing society and our famous ‘poldermodel’ smiley

You must understand that it is not the difference between men or women [female values are almost at the same level in every part of the world(!)] but between the levels of masculinity between (men in) countries or societies.

Actually, looking at the rankings for the Netherlands, compared to other countries, you may expect a full blown smiley SOA in very near future.

When you want to compare organisations, perhaps you better refer to Henry Mintzberg.
If you want to incorporate issues of change management you could refere to R. Chin en K.D. Benne.

I am curious about the wrap up of the SOA pitfall series."

The whole series is very interesting to read and was written by Viktor Grigc, Vincent Partington, Gero Vermaas and Rik de Groot all @Xebia.com.

Mary

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post9

Oracle SOA event

SOAGeplaatst door Mary Beijleveld di, juni 24, 2008 21:09:12

"Sfeerverslag"

Op 17 juni jl. ben ik naar de Technology day van Oracle gegaan. Omdat een collega meereed was de rit naar Nijkerk erg gezellig. De locatie was helemaal oké. Ook niet onbelangrijk: De koffie, lunch en hapjes, evenals de bediening waren goed.

Na de gebruikelijke aankomstperikelen sprak Johan Doruiter (senior VP) over de stand van zaken bij Oracle maar hij vertelde verder niet iets van belang over de fusie en consequenties daarvan, met BEA. Op 1 juli a.s. is daar kennelijk een webconferentie over*1. Per 1 augustus is de fusie juridisch rond en op 10 september komt er een communiqué. De volgende spreker, Chris Baker, die ook VP is, vertelde vrijwel hetzelfde als Johan, maar nu in het Engels.

Na een pauze van een half uur kwamen de parallelsessies aan bod. Jullie zullen begrijpen dat ik voor de SOA 'tracks' gekozen heb, wat ik overigens de hele dag heb volgehouden. Er waren ook tracks over Datawarehousing en Business Intelligence, Governance Risk & Assurance, Enterprise Content Management, Flexible & Manageable Systems*2 en Sap-zaken. Maar daar kan ik je niets over vertellen.

De SOA tracks ''Oracle SOA suite 11g*3', 'Bouw midoffice bij gemeente Rotterdam', 'SOA life cycle', 'Fusion middleware bij UvU', werden achtereenvolgens verzorgd door Oracle & Chris Ras*4, Deloitte & Inter Acces, Hewlett Packard en Atos Origin.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het allemaal véél van hetzelfde vond.
De conclusies dat een SOA project of traject een gerichte veranderaanpak verdient, dat de (bedrijfs)processen het uitgangspunt zijn, dat de werkstroom het beste door en met materiedeskundigen gemaakt kunnen worden en de tools ondersteunend zijn, kon ik helemaal onderschrijven. Dat BPMN voor de modellen gebruikt kan worden en BPEL voor de technische implementatie was ook geen geheim.

Wat mij opviel wat het feit dat iedereen, ondanks alle publicaties en waarschuwingen erover, in dezelfde valkuilen schijnt te stappen. Want geconstateerd werd dat:

-de IT'ers zich te weinig aantrekken van- of te weinig affiniteit hebben met de business,
-gebruikers onvoldoende zijn aangehaakt,
-er te weinig (droog)getest wordt oftewel dat testers niet gedurende het hele project of traject meedoen,
-er te weinig POC's uitgevoerd worden en dat een laboratorium daarvoor zou moeten worden ingericht,
-de procesaanpak maakt dat een project langer duurt en dat daar te weinig rekening mee gehouden wordt,
-de projecten te groots en meeslepend zijn terwijl werken in kleine stapjes het project transparant en overzichtelijk houden,

-projecten met watervalmethodieken beheerst (o.a. fixed planning, separate fasen, niet multifunctionele teams) worden waardoor er te weinig ruimte is voor flexibiliteit en voortschrijdend inzicht,

-het (in) beheer (nemen) niet vroegtijdig ingericht wordt.

Verder kwamen uit de verhalen van de mannen dat heikelijke kwesties zoals het oplossen van functionele fouten in het proces i.v.m. asynchrone communicatie ook elders opspelen. En meer van dit soort praktische dingen. Uiteraard werd er in die gevallen naar de Oracle medicijnen of door Oracle ondersteunde taal & technieken verwezen.

Het programma werd afgesloten met veel (autorace)geluid en een verslag over de historie en huidige veiligheid in de Formule 1 racerij door Olav Mol en een netwerkreceptie met sateetjes en bitterballen.

Leuk vond ik dat twee van mijn huidige collega's er ook waren, dat ik enkele bekende mensen ben tegengekomen én een aanstaand collega.

Mary

Posted the 'same'blog in English at: http://www.approach-alliance.nl/index.php?option=com_jd-wp&Itemid=52

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post7

once upon a time

SOAGeplaatst door Mary Beijleveld za, november 03, 2007 13:31:33

SOA benefits, part I / How SOa?

In the World of information technology (IT), in the 80’s most time was spent building server based applications. There were different operating systems and languages and programs generally didn't speak to each other. The IT people thought, "Wouldn't it be nice if we can put data from here into there?" So they worked all of the early 90's to build bridges between all their different applications.

Some IT people called these activities ‘integration’.

In this period developers were working on a better model to develop and distribute software and standardize on common protocols, languages and frameworks.

As time went by the applications needed to be updated, but the integration bridges were not flexible enough and usually broke when one of the applications changed. Every time the IT people would upgrade an application, they would have to build a new or change the integration bridge.

Then the IT people thougt that there had to be a better way.

And so the SOA concept emerged. Because: what if each application would act as a service to all and integration bridges would not be needed anymore?

But what to do with all those old applications and bridges out there? These applications were not compatible with the new model. “Well”, the IT people said, “we'll just make an adapter to the old and have it fit into the new”. There would be less effort and cost overall to put a new application in their world so the total cost of information system innovation went down.

So these lovely people are now working on their adapters to their old applications so that they can take down all their old hard to maintain integration bridges. And once they can finish those adapters, each of the old application can be updated with wonderful new and innovative technologies that was once thought too hard to implement.

This is a simple explanation and its demonstrates SOA on a application level. And its a bit technical focussed.

But the businesspeople can already begin to understand the benefits from this: They don’t have to throw away old and costly applications (reuse) and can add the necessary new techniques/applications. This gives lower system integration and maintenance cost.

More for the businesspeople in part II

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post3