abc-thinkbig

abc-thinkbig

over ABC-thinkBIG

ABC-thinkBIG is een persoonlijk website met artikelen, publicaties en links over leiderschap, bedrijfskundige aspecten én service georienteerde architectuur.

spreken en presenteren

persoonlijkGeplaatst door Mary Beijleveld ma, mei 16, 2016 07:17:38

Graag mag ik een presentatie geven op de een of andere conferentie. Als ze mij vragen waarom, dan vertel ik altijd dat ik mijn kennis en ervaringen wil delen en zo een bijdrage kan leveren aan de kennisspreiding in de (agile) community.

Vorig jaar heb ik, in het kader van de kunst van het spreken in het openbaar, een speciaal daarop geënte conferentie gehouden met de titel “Walk the Talk, Talk the Walk”. Voor en namens het Agile Consortium. Deze conferentie ging over alles wat met spreken in het openbaar te maken heeft: houding, kleding, stem, hoe je een luciferverhaal of een speech maakt, hoe je het beste een dia presentatie kunt opzetten, wat het maken van tekeningen daarbij helpt, hoe over je spreekvrees heen kunt komen, etc.


Ik vond namelijk dat veel mensen in het Agile wereldje en in de IT in het algemeen, bijzonder veel te melden hebben maar dat zo moeilijk voor het voetlicht krijgen. En het was ook voor mijzelf; om nieuwe inzichten te leren.

Mensen zien het nu niet aan mij; ik was als tiener behoorlijk verlegen. Eerst toen ik ging werken werd die verlegenheid minder. Ik kan mij herinneren dat ik mijn 1e presentatie ooit hield voor de SIOD, over het invorderen van de sociale verzekeringspremies. Tjesses, wat was ik zenuwachtig. Het publiek hing echter aan mijn lippen en ik kon alle vragen naar tevredenheid beantwoorden. Dat gaf goede moed.

Op 5 november 2015 jl. organiseerden we (Jeroen, de agile masters en ik) namens het Agile Consortium bij VX Company weer een gloednieuwe conferentie. Deze keer over ‘The Agile Enterprise’. Daar heb ik niet gesproken…. Alhoewel; ik had de eer om de moderator te mogen zijn, deels samen met mijn collega Bianca.

Onlangs hebben Nicole Belilos en ik op XPdays 2015, een sessie gehost. Onze sessie ging over de (arbeids)participatie van vrouwen in de IT en in het bijzonder in het Agile wereldje. Dat bleek een controversieel onderwerp. Dus hebben we al onze humor en spreekvaardigheid in moeten stoppen en daarna aanvullende gesprekken moeten houden....

Na vele jaren regelmatig presentaties te houden en mensen te helpen met hun luciferverhaal of met feedback op hun try-out sessies, krijg ik de kunst van het ‘spreken in het openbaar’ al aardig onder de knie. Althans, mij wordt teruggegeven dat ik relaxed overkomt, dat mijn verhaal duidelijk is en de echt leuke sessies met humor doorspekt zijn. De vele trainingen in Agile en scrum, alsmede de vele spreekbeurten tijdens Open Space sessies, hebben daarbij ook goed geholpen.

Wat ik echter nooit vergeet te doen is:

· weten waar ik het over heb,

· kijken waar de aansluiting met de beoogde doelgroep zit

· goed voorbereid zijn door eerst te oefenen en

· de benodigde spullen klaar te leggen.


Improviseren gaat pas echt gemakkelijk als je de basis goed voor elkaar hebt. En natuurlijk doen, gewoon oefenen en doen… Wellicht heeft inmiddels de verlegenheid plaatsgemaakt voor geldingsdrang, hahahaha.

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post130

100 uur of 100 dagen

persoonlijkGeplaatst door Mary Beijleveld vr, mei 06, 2016 13:12:37

Bij mijn vorige werkgever, waar ik begin 2011 begon als bedrijfsarchitect, voelde ik mij welkom geheten door toen nog 32 collega’s van de Directie Informatiemanagement. Een van de redenen waarom ik mij welkom voelde was dat ik voor een visie/strategie bijeenkomst over de informatie voorziening /IT werd uitgenodigd vóór mijn indiensttreding. Van de visie/strategie begreep ik weinig. Dat schreef ik toe aan mijn beperkte kennis van de organisatie. Op dag 1 van mijn in dienst treden kwamen de leden van het RvB iedereen gelukkig nieuwjaar wensen. Dat was gewoonte, hoorde ik. Ook dat verhoogde het gevoel van warmte.

Uiteraard wilde ik meteen aan de slag en weten hoe de dingen normaal gesproken verliepen. Vrijwel direct kreeg ik de mededeling dat ik eerst door de ‘100 dagen van verbazing’ heen moest eer ik zou weten hoe ‘de hazen liepen’. Meteen dacht ik te begrijpen waarom ik de missie/visie niet begreep. Het is hier natuurlijk heel complex, concludeerde ik. Overigens wist ik, ook niet na 100 dagen, de helft van wat ik weten moest.
De warmte bleek oppervlakkig omdat een flink aantal collega’s solistisch te werk gingen, informatie gedeeld werd op een ‘need to know” basis en er mensen rondliepen met een ‘historische’ rugzak waardoor samenwerken lastig was. De sfeer rond het programma, dat het multi regelingensysteem moest opleveren, was slecht. Bovendien kreeg ik met mijn ervaring vanuit het WIA project meer dan eens een 'deja vu'.

Goedbedoelde of kritische bijdragen waren niet gewenst. Mijn pleidooi om in korte iteraties werk op te leveren, werd niet in dank aangenomen. Sterker nog, 2 senior architecten zeiden, terwijl zij op nog geen 100 millimeter van mij af gingen staan: “Mary, we doen geen scrum! Die debatching notitie van je is aardig maar verder moet jij je er niet mee bemoeien”.

Eigenlijk verbazend dat ik er toch bijna 5 jaar gewerkt heb. Laten we zeggen 100 sprints van 2 weken ;) Zo'n 15 collega vertrokken naar elders en 8 andere kwamen erbij. Uiteindelijk bleven er 25 collega’s over en het vooruitzicht dat onze directie zou worden ingebracht in een CIO office waarmee een extra managementlaag werd ingevoegd.

De energie om er toch te blijven werken kwam eerlijk gezegd doordat ik het initiatief nam om de hele organisatie méér Agile te krijgen. We zijn daarmee, want zo iets doe je niet alleen!, een flink eind gekomen.

Het ging een tijd goed om tegelijk ook mijn architectuurwerk te doen. Het is echter moeilijk om 100 uur in 2 weken te werken, dus hield ik dat slechts een jaar vol. Tot verdriet van de leadarchitect klapte mijn bemoeienis met Agile om ten laste van mijn architectuuractiviteiten.
Ik heb, denk ik, alles in het werk gesteld te hebben om Agile in de organisatie te borgen. Er zijn ruim 100 agile foundation gecertificeerden, 80 opgeleide product owners, 100 Kanban getrainden, 1 Agile transitie comité en 10 Agile ‘Champions’, die het veranderstokje van mij kunnen overnemen. Wat nog mooier is dat geen project langer dan 6 maanden duurt en/of wordt getoetst aan ‘de schuifjes van Mary’; een, al zeg ik het zelf ;), handig hulpmiddeltje om na te gaan of een veranderinitiatief beter iteratief dan wel lineair aanpakt kan worden. Daarnaast hebben de 2 leden van de RvB hun bestuurlijke ondersteuning toegezegd.

Op 1 september 2015 ben ik bij VX Company in dienst getreden. Ik vond dat ik mijn passie moest gaan volgen. Misschien viel ik met mijn neus in de boter: in de eerste 2 weken hebben we 4 stand-ups gedaan, een agile unit avond, een round table met klanten, een VX personeelsuitje waar we een antislip cursus hebben gekregen enneh… een missie, visie en strategie avond met onze unit. Het bijzondere van die laatste was dat mijn ideeën en mening enorm sterk overeenkwam met de ideeën en mening van mijn collega’s.

Ik voel mij gezegend dat ik in de gelegenheid ben van mijn ‘hobby’ - zoals mijn voormalig collega’s zeiden - mijn beroep te maken. Of ik ooit kan wennen aan het feit dat ik als product moet worden verkocht, de tijd (dat zal wel meer dan 100 dagen vergen) zal het leren.

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post129

Walk the Talk, Talk the Walk

AgileGeplaatst door Mary Beijleveld za, september 27, 2014 14:23:18
Voor Agile Consortium NL (ACNL) heb ik de jaarconferentie georganiseerd op 10 september 2014 met de titel “Walk the Talk, Talk the Walk”


In de praktijk ervaar ik namelijk dat heel veel mensen briljante ideeën hebben maar die niet voor het voetlicht krijgen. Regelmatig blijken mensen zichzelf of hun project of afdeling niet altijd naar behoren te kunnen presenteren. En ik hoor een enkele keer (mwoah) sprekers die een niet fijn opgebouwde toespraak houden of eentje waar ik mijn aandacht niet bij kan houden.

Het thema voor de conferentie kwam naar voren tijdens een bijeenkomst waarin we als bestuursleden keken wat we in het jaar 2014 belangrijk vonden om onze energie en tijd aan te geven en die voor onze leden de hoogste waarde opleverden. Prioriteren aan de hand van businesswaarde. Eat your own dogfood, lekker agile dus.

In eerste instantie hadden we “toastmaster” als kernbegrip. Ik heb ‘m een breder opgepakt en er spreken in het openbaar en communicatie op allerlei manieren van gemaakt.

Ondanks de notie dat er best veel werk in gaat zitten en er professionele evenementen bureau zijn die ons bij de organisatie, hebben we toch besloten om deze ‘zelf’ te organiseren. Deze bureaus doen een dergelijke organisatie immers niet voor niets en als stichting hebben wij slechts beperkt budget. Daarom wilde ik deze uitdaging zelf ter hand nemen; dat samen met vrijwilligers doen en daarnaast dacht ik dat ik er veel van kon leren.

Dat laatste bleek ook geheel waar. Ook begrijp ik achteraf waarom de tarieven werkelijk zo hoog liggen. Het bleek dat ik onevenredig veel tijd heb moeten geven om dit te organiseren, vooral omdat ik een normale fulltime baan heb naast andere functies/bezigheden. Time is money is hier een toepasselijk Nederlands ;) spreekwoord.

Het was fijn dat het de moeite heeft geloond want het was werkelijk een fantastisch festijn. Ongevraagd kregen we mooie complimenten en ongevraagd en gevraagd zeer enthousiaste feedback. Binnenkort gaan we als bestuursleden een evaluatie houden want er zijn altijd verbeterpunten. Het programma bleek zo overvol met mooie workshops en een kwalitatief hoog sprekersveld dat de keuze voor de deelnemers bijzonder lastig was. Soort ‘luxeprobleem’. Ik zag blije medebestuurders en moderatoren. Ikzelf vond het aantal deelnemers tegenvallen. Ik had gehoopt op 150, terwijl er in totaal 80 mensen meededen. Wel waren een aantal organisaties goed vertegenwoordigd: KLM, RABO en SVB.

Zoals al gezegd ik heb er veel van geleerd (ook over mijzelf) en als bijkomend voordeel een draaiboek voor een volgende keer kunnen opstellen. Na de conferentie kwamen uiteraard de vragen van de deelnemers naar e-mailadressen, websites en presentatiemateriaal van de sprekers en workshopleiders.

Die treffen jullie hieronder aan. Tevens een globaal overzicht / hoog-over draaiboekje aan het eind van dit blog.

De onderstaande informatie wordt ook gebruikt voor een zogenaamd opvolg email naar alle deelnemers, een nieuwsbrief en voor verwijzing op de website van ACNL.

Opsomming in alfabetisch volgorde van voornaam:

⁻ Arjen Uittenbogaard, workshopleider: arjen@verhalenmaker.nl

⁻ Astrid Claessen, workshopleider: astrid.claessen@kuzidi.com / http://agile2014.sched.org/event/8f01f252b9388bf90d236b58b84493f4#.VBZrBEvgAdI

⁻ Bert Verdonck, key note spreker: bert.verdonck@networking-coach.com

⁻ Eelco Rustenburg, workshopleider: eelco.rustenburg@blinklane.com

⁻ Elizabeth Ebbink, workshopleider: www.elizabethebbink.nl / https://www.youtube.com/watch?v=oxHjGKb-tjA /

⁻ Erwin Verweij, workshop leider www.ifacilitate.eu; en info@ifacilitate.eu;

⁻ Hans Mulder, key note spreker: hans.mulder@viagroep.nl

⁻ Harmen Stevens, workshop leider: Harmen.stevens@networking-coach.com

⁻ Jeroen Venneman, dagvoorzitter: jvenneman@agileconsortium.nl

⁻ Johan Lybaert, dragon: Johan.Lybaert@cegeka.be

⁻ Joost Mulders, workshopleider: joostmulders@kuzidi.com

⁻ Laurens Bonnema, key note spreker en workshopleider: lbonnema@xebia.com

⁻ Leo Hammendorp, workshop leider : leo.hammendorp@siemens.com

⁻ Louise Cornelis, workshopleider: contact@lhcornelis.nl / http://www.lhcornelis.nl/opvallend/de-diversiteit-van-spreken-het-openbaar/

⁻ Marcel van Hal, dragon : mvanhal@agileconsortium.nl

⁻ Marga Lieshout, workshopleider: margalieshout@gmail.com / www.tijdvoorjousicolor.nl

- Mariëlle Roozemond, workshopleider: marielle@agilecommunicatie.nl

- Michael Tarnowski, workshopleider: emte69@gmx.de / www.Plays-In-Business.com

⁻ Nicole Belilos, dagvoorzitter en workshopleider: nbelilos@xebia.com

⁻ Olav Maassen, dragon: olav.maassen@versionone.com

⁻ Patrick Verheij, openingspeeches: pverheij@agileconsortium.nl

⁻ Sharon Kroes, key note spreker en workshopleider: kroes@debat.nl

⁻ Tobias Rodriques, workshopleider: www.tobiasrodrigues.com

En dan het globale draaiboekje:
> Stel vast dat je een conferentie doet, en het seizoen waarin. Neem een toepasselijk thema en verzin een pakkende en passende titel

>Start minimaal een halfjaar eerder met voorbereiding, zoek meedenkers en meedoeners, maak samen een globaal programma

> Stel het maximaal aantal bezoekers vast, zoek een passende locatie, beoordeel offertes, ga ter plaatse kijken

> Maak een eventbrite evenement aan, zet die nog niet live, kijk al wel wat een toegankelijke toegangsprijs is, stel een vroege vogel prijs vast en korting voor leden a.d.h.v. gegeven budget.

> Neem contact op met bekende of beoogde sprekers en vraag hen te participeren. Als 80% van sprekers bekend is, begin met de marketing (doe dat niet vlak voor de zomervakantie maar er na)

> Schakel je netwerken in voor marketing van het evenement, stel eventbrite open.

> Vraag naar moderatoren, meehelpers op de dag: fotograaf, dagvoorzitter(s), inschrijfbalie en regel overnachting voor de avond ervoor en eten voor sprekers, workshopleiders en moderatoren/helpers

> Regel de lay-out van de ruimten, audio en video spullen met de locatie, regel de inhoud van een welkomstpakket en presentjes voor de sprekers / workshopleiders en zorg voor deelnemerslijsten, bio’s, boekjes, brochures, gadgets etc.

> Communiceer continu met (kandidaat) bezoekers, sprekers, workshopleiders, locatievertegenwoordigers, technici en andere belanghebbende.

Zodra ik enkele foto's krijg, zal ik die ook met jullie delensmiley  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post127

Scaling Agile, Method or Madness…., with figures

AgileGeplaatst door Mary Beijleveld do, mei 29, 2014 15:29:19

This is a blog about the 2 sessions Laurens and I hosted at Agile Coach Camp Denmark 2014.

At first it looks like it’s only about one session, but I sneakily pulled in the outcome of a second session, namely “The Awesome (Open Space) Session8R”. The outcome can be recognized by the number between the brackets. To save time… so you know… I provided you with a summary at the end of this blog.

Laurens and I wanted to do this workshop about agile scaling models. This was decided in 2 minutes of texting, only agreeing up on using my matrix of comparison I took from the ASK matrix and which I extended with aspects I think are important. As we learned before, a catchy title (1) always does wonders to the number of participants coming to a session..

Laurens came up with this title: “Scaling Agile, Methods or Madness”, which I lent to draw your attention to this blog post too.

Nils, a fellow participant also wanted to discuss agile scaling models, in particular differences / similarities between SAFe and scaledprinciples . We combined the two ideas at the start of the open space; the Market Place.

Just 30 minutes prior to the start of our session we decide about structure and stuff (2) and agreed up on adding a few elements of interaction (3). These were:

- asking what participant knew about scaling models,
- if they could add any method themselves that wasn’t on the list and
- some silent brainstorming
- I draw up some flip charts (4)
- Nils and I would present and Laurens, being a sketch note addict, would do all the writing (5)

We started discussing the 6 methods who are in the ASK matrix and discovered there are 2 more: scaledprinciples.org (made by the Germans) and POA ® (being: Plain Old Agile) which has a registered trademark as of may 24th .

-This trademark is claimed by Laurens & Ron, workers from to competing companies in the Netherlands (Xebia and Prowareness), which in itself is a awesome thing in my view –

So Laurens added the two extra methods to the flipcharts and we started asking / noting stuff like: what is it/ whose is it, the web link to materials. Then we discussed of the methods are low – middle – high on heaviness.

Only then we realized that 1 hour would be too short, giving the number of attendees and the fierce discussions. I suggested we do only three questions; the ones I think are the most important and which Jenny wanted to address too. These 3 questions were:

· What does it solve
· What works
· What smells

At that point Laurens took over… and proposed to dot vote (6) on the method we would like to do a silent brainstorm (7) for, by drawing only 2 dots per participant on any of the 8 methods.

As we were 19 participants, 38 dots were placed:

The 3 flipcharts I draw in advanced were turned into three new ones (of course again by Laurens) where we could stick our post-its upon. Each of us could write a maximum 2 post-its (8) for every questions on the 3 scaling methods that got the most dots: Less, Agile path and SAFe.

As we discovered we had adepts of the 3 methods in our midst and we asked (9) them to summarize what was said on the post-its.

A simple (10) count revealed that the methods with the most dots (SAFe) also got the most comments on the questions:

So we could easily conclude this method was hot topic in Agile-land. As a bonus and because we suddenly had a few minutes left; we asked all participant to write a post-it on which they could state what people / which role in a company would like each of the methods most:

· Who likes it

Take a way:

I wrote to the inventors of the ASK matrix (e.g. Steve Spearman at all.) : Knock, knock: Could be useful for adding to the matrix. smiley

All sum of sums you can find below:

Dot votes: 0 for SoS – scrum of scrums, 0 for scaledprinciples, 0 for plain old agile POA ®, 4 for “Spotify”, 5 for Disciplined Agile Delivery - DAD, 6 for Large Scale Scrum – LeSS,10 for Agile Path

And 13 dot votes for Scaled Agile Framework – SAFe. 38 in total.

Summary of comments

Solves:

LeSS ( 5 comments): way to combine lean, agile, TOC and systems thinking, agile thinking on large scale (up to Product owners level)

Agile Path (5 comments): stepwise structured change, management language and focus, better products

SAFe (10 comments): link strategy to development, buy-in at management level, shared backlog, separation of roles and responsibilities at all levels

What works:

Less (5 comments): its simplicity, it’s adoptable, you have choices, with lean, thru PO & feature teams

Agile Path (2 comments): agile capability matrix, high quality support by agilepath.com

SAFe (10 comments): clear connection to vision and strategy, alignment / inter team dependencies, easy to like by C-level, less change needed, big room planning

What smells:

LeSS (5 comments): topdown / big bang agile and lean transformation, perfect in theory/ hard in practice

Agile Path (6 comments): IT focused or initiated, no explanation how to do my job as manager, not broadly used yet

SAFe (16 comments): too prescriptive, can easily limit team and personal autonomy, legalizes companies "to do what they always did": command and control, money blurred vision.

Who likes it:

LeSS (8 comments): product – middle and other management, scrum solves all fanatics

Agile Path (4 comments): agile evangelists, toolbox fetishists, team and product owner, vendors

SAFe (7 comments): higher and portfolio managers, old school people, consultants, vendor.

As I mentioned in the beginning of this blog you can find some tips on how to make an awesome session of which Laurens did another session on: “The Awesome (Open Space) Session8R”with has a first subtitle: “Hung-over Ideation From the Trenches (by two bitter Snoring Vets)” and a sub-sub title “How to Come Up With a Legendary Session in 2 Minutes” Just follow the numbers inside the brackets.

Oh, I promised a summary/ list ;) well, here you are:

1. Structure: title, subtitle

2. Structure: who does what, time

3. Expectations: put in interaction

4. Recording / capturing: flipcharts, post-its, take a picture

5. Participation / visual knowledge exchange: Write on flipchart or whiteboard

6. Simplicity: dot vote

7. Simplicity: silent brainstorm (prevents groupthink)

8. Simplicity: restrain to maximum dots or post-its per question

9. Need help/ask participants to join/ summarize

10. Simplicity: count and draw conclusions from there.  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post126

conferentie B

persoonlijkGeplaatst door Mary Beijleveld zo, oktober 13, 2013 17:03:07

Afgelopen week ben ik naar een tweetal conferenties gegaan. Op vrijdag 4 oktober naar de EBF (economie en bedrijfskunde faculteit) in Groningen (Zie blog Conferentie A) en op 7 en 8 oktober de tweedaagse conferentie over moderne management methoden/ Lean Kanban in Maarssen.

De tweedaagse vind plaats in “Style Inn’ in Maarssen. Volgens mij ben ik hier al eens geweest, ik denk voor een Xebicom dag. Omdat de zon schijnt en er laaghangende mist is, zie ik wonderschone doorkijkjes en uitzichten! Geweldig.

Wat mij al meteen bevalt is dat ik niet al de ‘usual suspects’ zie en de sprekers mij grotendeels onbekend zijn. De opening start doordat Maarten Hoppen, een van de medeorganisatoren, David Anderson introduceert, die de openingspeech geeft. De inhoud geeft mij een indicatie dat hij Kanban uit de hoek van Agile wil houden en scrum te operationeel vindt. De inhoud is op beginners niveau.

De eerste keynote is van Dave Snowdon (nee, geen familie van). De essenties van zijn verhaal is dat het lang duurt voordat mensen hun gedrag veranderen en dat er zaken zijn die dat kunnen stimuleren en tegenhouden. Daarnaast vertelt hij over Cynefin (uitspraak: http://nl.forvo.com/word/cynefin/) en dus het verschil tussen simpele, gecompliceerde, complexe en chaotische systemen. En over hoe je daarin / daarop zou kunnen ingrijpen. Flink theoretisch verhaal met een paar boude uitspraken zoals: “sixsigma = sixshit”, “you’re creating systems for identities, not individuals”, “you need to go from fail safe to save2fail”. Interessant verhaal. Echter sommige van de wetenschappers en hun theorieën ken ik niet (goodhart’s law, strathem’s variation) en termen zoals “oblique”begrijp ik niet en ondertussen diskwalificeert hij enkele auteurs (o.a. Jim Collins) en tegelijk neemt hij ook de option theorie op de korrel. In de korte pauze na zijn lezing durf ik hem nog te vragen of hij het woord ‘oblique’ wil uitleggen maar riposteert met: buy and read the book. Pff...smiley

Hierna kwam Håkan Fors aan de beurt met een verhaal over dat je beter de zorg rondom de patiënt kunt organiseren dan rond de medisch specialist. De gebruikelijke wachttijd analyse verpakt in een verhaal over twee vrouwen bij wie borstkanker geconstateerd wordt. Omdat het zonnetje buiten volop schijnt en ook de inhoud van deze speech ‘entry-level’ lean is (en misschien omdat ik het voorbeeld niet zo fijn vind) ga ik naar buiten.

Van de workshops kies ik die van Jasper Sonnevelt. Ook dat is een beginnersverhaal over Kanban maar ik vind dat hij het sympathiek doet en de deelnemers probeert te betrekken. En hij verwijst naar de J-curve. Dat is een hele leuke om uit te leggen aan je management.

Na Jasper krijgen we Donald Reinertzen met een slecht geïllustreerd verhaal over marginale kosten en opbrengsten, over het negeren van ‘disconfirming information” en groupthink, wat ik wel zeer interessant vind en cycle time analyse. Ondertussen is het erg warm geworden in de zaal en ineens komt “Troy Magennis” aan bod. Dat wordt me teveel en ik glip naar buiten in de frisse lucht. Energie sparen voor nog 2 sessies.

De laatste twee sessies van de dag zijn van Jabe Bloom over de waarde van sociaal kapitaal. Een beetje flauw verhaal dat niet resoneerde.

De laatste was van Olav Maassen. Dat ging over het balans tussen het uitstellen van beslissingen tot laatst verantwoordelijke moment en risico. Aan de hand van het verhaal over het schrijven van zijn boek “commitment’ waarvan wij een exemplaar gratis kregen aangeboden. Leuk hoor!

Daarna volgde het diner. Ik heb aan tafel gezellig gesproken met en dame uit Bulgarije en een enkele heren uit België, Engeland en Nederland. Ik blijf niet wachten op het toetje en ga naar huis. Morgen weer een dag.

De tweede dag start met somber weer, heel anders dus dan gisteren. In tegenstelling tot het programma doet niet Dragan Dimitriu de openingssessie, maar weer David Anderson. Beetje scrum bashing en hij klinkt alsof zijn energieniveau errug laag is.smiley

De workshop met Don Reinertzen, die daarna volgt, is geen workshop maar een lezing. Wederom, alhoewel hij ons op het hart drukt dat wij hem gedurende de workshop alles mogen vragen. Ik steek na zo’n 20 minuten mijn hand op om een vraag te stellen en terwijl hij mij recht in het gezicht kijkt, negeert hij dat ik hem een vraag wil stellen. Dan maar weer met mijn voeten stemmen...

Tijdens de lunch heb ik een gesprek met David Andersom over lean/ kanban en agile en hij laat mij, redelijk omfloerst, weten dat hij niet (meer) geassocieerd wil worden met Agile omdat hij met Lean / Kanban vooral managers wil aanspreken en scrum als representant van Agile te operationeel is. Hij schijnt zelfs te moeten oppassen met de verwijzing naar Lean (in Frankrijk) . Daarom hindert dat hem bij het opbouwen van ‘zijn’ merk. Omdat ik een Nederlandse ben, herformuleer ik zijn woorden onder de verwijzing dat wij Nederlanders graag duidelijke taal horen/ soms gewoon bot zijn. Hij beaamt dus wel meteen hetgeen ik opgevangen heb uit zijn verhaal. Nou, dat is dan helder en past bij de indruk die ik gekregen heb in zijn twee speeches. Jammer, maar ik begrijp het wel, zakelijk gezien. Toch vind ik het niet erg moedig. Agile in de bestuurskamers krijgen is geen sinecure, dat merk ik zelf elke dag. Het management kent Lean wel uit het management-opleidings-pakket en is waarschijnlijk minder bedreigend.smiley

Na de lunch ga ik naar Astrid Claessen’s workshop “gamestorming your retrospective” Zij toont dat scrum en kanban beide continue verbetering voorstaan, en hoe men de evaluatiemomenten / retrospectives leerzaam en plezierig kan houden. Enfin, leuke en actieve sessie!

Na de sessie van Astrid zeg ik gedag want ik ga naar een – op mijn aandringen gehouden - afscheidsfeestje voor de teamleden van een vroegtijdig afgebroken project dat nu net ons agile proefproject was. Tjonge, jonge wat hebben we met het team flinke hobbels genomen! En mijn ervaring is: het ligt bijna nooit aan de teamleden, wel aan management keuzes. Hopelijk komen deze mensen in een team die met andere agile initiatieven aan de slag gaan. We hebben veel geleerd met en van elkaar, ondanks of misschien wel dankzij alle tegenwerking en stroefheid van de organisatie rondom ons.

Geduld, doorzettingsvermogen en liefdevol blijven luisteren, heb je hier wel voor nodig.smiley

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post125

conferentie A

persoonlijkGeplaatst door Mary Beijleveld zo, oktober 13, 2013 15:12:32

Conferentie A

Afgelopen week ben ik naar een tweetal conferenties gegaan. Op vrijdag 4 oktober naar de EBF (economie en bedrijfskunde faculteit) in Groningen en op 7 en 8 oktober de tweedaagse conferentie over moderne management methoden in Maarssen. Zie blog Conferentie B.

Ik vertrek om 6:45 vanuit Assendelft omdat de inloop van de EBF conferentie vanaf 9:00 uur is. Reistijd volgens googlemaps 2 uur. Ik kwam even voor 9 aan, parkeerde mijn auto en liep over de rode loper naar de balie. De conferentie was groots opgezet en druk bezocht en had als thema ‘beyond borders’ Het programma bevatte veel master classes voor studenten en parallel daaraan intiemere presentaties en een workshop voor bedrijfsvertegenwoordigers. De dress code was aangekondigd: business formal. En daar heeft, gezien de vele dames in mantelpakjes en heren in (minimaal) 2 delig pak met stropdas die ik er zag, 99% van de deelnemers zich aan gehouden. Een enkeling was iets frivoler aangekleed smiley

De conferentie zelf zou om 9:30 uur starten maar dat liep al meteen een halfuur uit. De opening werd gedaan door Arthur Snijder de voorzitter van de conferentie commissie, die ons voorstelde aan de dagvoorzitter: mw. Caroline Hyde, een verslaggeefster van Bloomberg.

De 1e plenaire lezing werd gedaan door Peter Hartman, vice voorzitter van KLM- Air France. Het was een informatieve speech die ging over de expansie van KLM en de samenwerking met vliegtuigmaatschappijen uit de USA, Zuid Amerika, Italië, Kenia en het verre oosten. De woorden die Peter gebruikte kwamen uit het vocabulaire van 2e generatie managers: kostenreductie, expansie, gedwongen zijn samen te werken met anderen om positie en vluchtnetwerk te behouden.

Daarna kwam Ben Tiggelaar. Een heel ander verhaal, za’k maar zeggen. Die praatte meer over de psychologie van het veranderen en wees ons op een aantal goede boeken over dit onderwerp. Bv. die van Ajzen: “the theory of planned behavior”. Bij wees ons op de 3 principes die je richting bepalen (waar geloof je in, wat zijn mijn sterke kanten en wat vinden mijn geliefden waardevol) en de 3 principes die je actie bepalen (het formuleren van de doelen, het gebruik van – 40 mogelijke- technieken en de evaluatie van de resultaten van vorige acties). Ze zullen wel in een van de boeken van Ben staan, vermoed ik. Die ene van dromen, denken en doen ligt helaas nog op de ‘te lezen’ stapel.

Dan volgt een verkorte pauze ivm de uitloop in tijd, waarna ik de bedrijfslezingen ga volgen. Daar spreekt als eerste Matthijs Bierman van Triodos. Een inspirerend verhaal over hoe een bank het geld tot middel laat blijven en niet een doel door sparen en lenen te integreren met duurzaamheid. Ook Hans Biesheuvel (voormalig lid van MKB Nederland) heeft het over duurzaam ondernemen. Daarnaast over de regelkramp (mijn vertaling) van de overheid gepaard aan haar terugtreden uit de samenleving waarbij hij als voorbeeld gaf de ‘participatiemaatschappij’. Je weet wel, waar onze nieuwbakken koning het over had in de troonrede. Beide preso’s aan elkaar gepraat door Lamberts Zwiers, een van de directeuren van VNO-NCW.

Na de verkorte lunch beginnen we op tijd voor de workshop. Ik had er een gekozen die over social enterprise gekozen maar die kwam niet op gang. Hoewel ik de presentator erg moedig vond, ging zijn verhaal alle kanten op en werden de deelnemers niet echt uitgenodigd om te participeren. Na wat mislukte pogingen gedaan te hebben om een discussie te starten heb ik eigenhandig ‘the law of 2 feet” toegepast, mijn koffertje uit de auto gehaald en ben ik ga inchecken bij het hotel vlak naast het conferentieoord.

Ik kwam op tijd terug voor de korte pauze waarna de volgende plenaire lezing begon. Deze was van Philip Mountford, de redelijke nieuwe (en nieuwerwetse) CEO van Hunkemöller. Die was dus ook wat frivoler gekleed... smiley hij had wel een jasje over zijn skinny heupjeans met brede riem en enorme gesp, dat wel. Zijn verhaal ging over de geschiedenis van Hunkemöller en hun 5 merken, waarvan het meest sexy merk, net niet ‘beyond borders’ c.q. voorbij de betamelijkheid ging. Jammer wel is dat hij zij dat zijn target audience meisjes van 15 (!) tot 65 is. Meisjes van 15 moet beslist niet sexy ondergoed opgedrongen worden. Meisjes ouder dan 65 dragen ook gewoon onderkleding dus willen die kunnen aanschaffen.

Vervolgens was Gerry Pennell, de CIO van de Olympische spelen van Londen (2012) aan de beurt. Hij verhaalde over de uitdagingen op het gebied van de 24 x 7 +
wereldwijde informatie voorziening. Mooi verteld!

Na de afsluiting met bloemen voor de jonge organisatoren van de conferentie konden we netwerken onder het genot van een bitterbal en een drankje. Ik heb nog even gesproken met enkele deelnemers en de spreker van de workshop. Op zijn verzoek enkele suggesties gedaan hoe er de volgende keer meer ‘leven’ in te krijgen. Zo eigenwijs was ik wel.

Een van de deelnemers wilde wel chaperonne zijn en mij een lift geven naar de Martinekerk, alwaar het diner zou plaatsvinden. Mijn chaperonne en ik gingen toevallig aan een tafel zitten waar een tweetal ouders van de studenten/ organisatoren van de conferentie zaten. Die werd aangevuld met de studenten zelf en een docent financieel management van de AOG/RUG. Met deze docent een geanimeerd gesprek gehouden over scrum/agile en de rol van financiële controllers. Laten we zeggen: we hebben het gehad over de balans tussen checks & balances en zelforganisatie & zelfverantwoordelijkheid. Erg leuk. smiley

Uiteraard ook met de ouders, de studenten en andere disgenoten gesproken. Om een uur of 9 heb van iedere tafelgenoot afscheid genomen en met de taxi teruggegaan naar het hotel. Het was een lange dag dus ik wilde vroeg naar bed. Uiteraard nadat ik Fons gebeld heb en na het gebruikelijk avondritueel.

De volgende ochtend uitgebreid ontbeten voor de 2 uur durende terugreis naar huis. Thuis wachten het boodschappenlijstje en de huishoudelijke klusjes op me.

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post124

Ben je soms MOE?

persoonlijkGeplaatst door Mary Beijleveld zo, september 29, 2013 16:03:08

Ik voel mij gezegend met een hoog energieniveau en in sommige weken heb ik dat meer nodig dan in andere. Naast mijn werk als bedrijfsarchitect en agile coach heb een aantal nevenactiviteiten, tijdvragende interesses en een fatsoenlijk sociaal leven. Gelukkig zijn de nevenactiviteiten en interesses aan elkaar verwant en heb ik daar in mijn werk ook profijt van. Het sociale leven eromheen houdt mijn mentale kompas in de goede richting.

Maar soms voelt het als een ‘’achtbaan”. Zo zat bijvoorbeeld week 37 en 38 (van 9 tot en met 22 september) propvol. Als ik mijn dagboek ;) erbij haal dan springen de volgende activiteiten eruit:

9 september: voorbereiding planning pokersessie voor team P en ‘keek op de week’ (een soort stand-up maar dan wekelijks) voor team B. Aftikken laatste afspraken voor de 10e als Jurgen Appelo een presentatie komt geven. Presentatie over SVB klaargezet en projectie apparatuur gecheckt.

10 september: ’s ochtends werkoverleg architecten, daarna afspraken maken over Agile training en coaching en budget.’s middags Architectuurraad van de manifestgroep in Amersfoort, waar ik de eer had de voorzittersrol op mij te nemen. Dat was mooi want daardoor ik kon de duur tot 1,5 uur bekorten en had ik meer reistijd naar Amstelveen en opvang gasten voor de AgileHolland meet-up bij SVB. Na terugrit Laurens en Astrid opgevangen en check op zaal/faciliteiten en verwelkomen gasten. Na introductie over Agile Holland door Laurens een bedankje richting Max voor sponsoring gegeven en animatiefilmpje over SVB aangekondigd en afgespeeld. Daarna volgde de presentatie van Jurgen met zijn champfrogs acroniem. Helaas delen moeten missen vanwege de late aankomst van een aantal deelnemers. Na de presentaties een beetje netwerken en opruimen. Om ca. 9 uur was iedereen vertrokken en op naar huis.

11 september: ’s ochtend presentatie ruimte verder opruimen samen met de afdelingssecretaresse, voorbespreking over een story mapping sessie met een business change manager, bijgepraat met de technisch PO van team B, bijpraatmoment met onze Agile coach gehad. Gestart met ophalen van bijdrage voor een zieke collega. ’s Middags laat naar de mondhygiëniste en aansluitend voor controle naar de tandarts.

12 september ‘gewone’ werkdag met een architectuuradvies voor een project, een bilat met een collega en sessie met UWV en gemeentedeskundigen in Amersfoort.

13 september: mijn vrije dag en dus naar Lunteren voor Agile Open Holland. Daar o.a. een rhetoric game en een sessie over ‘Agile sliders’ gehost. Beide waren gaaf! De 1e omdat ik weer aan mijn spreken in het openbaar kon werken en afkijken van anderen en lachen. De 2e vanwege de goede en verschillende inzichten die ik kreeg van de deelnemers. Ook andere sessies waren rete interessant (zoals die van Dennis) ’s avonds afsluiting van de dag met een chic de friemel diner en rond 21:00 uur richting huis. Op de parkeerplaats, tussen de auto’s – op de valreep- nog een verwijzing naar behulpzame literatuur kunnen geven.

14 september, zaterdag. Al om 8:00 uur bij de kapper, verwennerij naar mijn mening en mijn haar zit ook weer goed smiley. ’s Middags mijn 1e factuur ooit opgesteld en administratie gedaan voor de OB aangifte eind 3e kwartaal. Daarna de aantekening uit de ‘slider’ sessie in een spreadsheet gezet, naast de observaties die ik al had en gegevens uit een onderzoek. Daar moet nog verder aan gewerkt en over nagedacht worden.

15 september, zondag. Sms-je naar mijn jarige buurvrouw die een weekend naar haar geboorteland is. Koken en bakken voor de roti, de soep en het toetje van vanavond. Wel een uitdaging want het bevriende echtpaar bestaat voor het vrouwelijk deel uit een Surinaamse, die echt weet hoe roti moet smaken en ruiken. Compliment met genoegen in ontvangst genomen omdat zij bij binnenkomst zei dat ze al kan ruiken dat ze ‘echte’ roti (vulling) krijgen opgediend. Lekker glaasje prosecco en hapje vooraf, gezellig kletsen en eten. Rond 22:00 uur vertrekken onze gasten en ruim ik – een beetje aangeschoten- nog het e.e.a. op. Morgenochtend gaat de wekker om half zes.

16 september: de wekker ging inderdaad op de correcte tijd af..... gewone werkdag vandaag met weer een keek op de week en een korte bespreking met de scrummaster van team P.

17 september: naast een terugkoppeling vanuit de directieraad en het MT, een werkoverleg, een bilat, een bespreking met het MT IT ontwikkeling over plan van aanpak training en begeleiding scrum / kanban. Optekenen afspraken en ideeën en informeren van alle betrokkenen. Nog een aantal collega’s vragen voor een bijdrage voor de zieke collega, symbolisch cadeautje maken en op weg naar het pannenkoekhuis in het Amsterdamse Bos. Daar ontmoeten we onze collega met haar zus en zwager. Op korte termijn komt ze weer te werk en valt ze in levende lijve te bezichtigen. Overhandiging en de groeten van iedereen gedaan. Zo rond half zeven vertrek ik en geef ik mijn collega nog even een slinger naar station Amsterdam zuid. Voor eten maken is het mij te laat en ik eet een bammetje. Mijn wederhelft komt zo rond negen uur thuis van college. Die volgt *zeg ik apetrots* een pre master studie bedrijfskunde.

18 september: Naar Den Haag. Hele dag sessie in het kader van het NORA katern “verbinden” Ik modereer een van de break-out sessies van 2 uur. Heb ik een aangepaste versie van de perfection-game voor gebruikt. Loopt super, veel energie en we zijn al snel klaar. Tijd gebruikt om de presentator van onze conclusies in de aansluitende plenaire sessie te helpen voor te bereiden en wat achtergrond van de deelnemers te horen. Om 16:15 weggegaan, de dag is nog niet afgerond. Mijn collega en ik hebben echter alweer een afspraak om 17:00 uur op HK. Mijn collega rijdt mee en we nemen, gedurende de rit, de dag nog even door. Inloop 17:00 uur voor de inspiratiesessie ‘Leiderschap’ georganiseerd voor alle managers bij SVB door HR afdeling. Zo’n 20 trainingsbureaus laten in sessies van een half uur hun kunsten zien. Managers (en medewerkers) kunnen daaruit kiezen als ze ondersteuning bij bepaalde trajecten willen. Ik ga naar de sessie waar 1. aan storytelling/sketchnoting gedaan wordt, 2. van iemand van een bureau voor toegepaste psychologie die een gepubliceerd leiderschapsmodel toont en naar 3. een “lean bingo spel” hartstikke leuk om te doen en een eer om uitgenodigd te worden. Halverwege de avond: buffet met soep, broodjes en sla.

19 september: vermeldenswaard is dat ik een voortganggesprek heb met mijn directeur. Die is blij dat ik alle afgesproken resultaten al gehaald heb. Hij geeft (helaas) wel aan dat mijn tijd voor “Agile” beperkt moet blijven tot bewustmaking in de gehele organisatie en hulp aan management, PO en kwartiermakers. Operationeel moet in de gekozen projecten gebeuren. Coaching van scrummaster en team mag mits het andere werk niet in de klem komt. Duidelijk. ’s middags naar de Meern voor de NAF-insight over visualisatie van architectuur. Start om 13:00 uur en eindigt om 19:30 uur. Collega rijdt heen en terug mee. Andere deelnemer een lift gegeven naar station Zaandam. De verbindingsweg naar Assendelft is echter afgesloten dus omrijden naar huis. Weer laat thuis.

20 september: vrije dag. Op de koffie bij de buurvrouw, kleinigheidje gegeven en kennis gemaakt met haar zus die de afgelopen week bij haar logeerde. “s middags collega ophalen vanaf kantoor in Amstelveen. Samen gaan we naar een seminar van AOG in Nunspeet over ‘de magie van de regie’. Erg leuke sessie, heb weer een tweetal ideeën opgedaan die nadere uitwerking verdienen. Na afronding nog wat netwerken, colaatje light, collega bij station Nunspeet afgezet en weer op huis aan. Fons heeft het avondeten al klaarstaan, ik ben net op tijd om samen te eten en de week door te nemen. Na zo’n volle week wel nodig.

21 september: Fons hoeft toch niet naar Groningen (bibliotheek) en we gaan daarom samen uitgebreid boodschappen doen. Samen doen we ook de voorbereidingen voor de Zwitserse kaasfondue. Mijn zusje en zwager komen bij ons eten en dit was hun verzoek. Bij ons is kaasfondue echter iets anders dan gesmolten kaas met stukjes stokbrood. Vooraf soepie, kaasfondue is met in de schil gekookte aardappelen, stukjes gebakken vlees, sla, kleine tomaatjes en andere rauwkost en voor dessert had ik een combi van walnoten/ pecannoten, honing en Turkse yoghurt gemaakt, vergezeld van een klein glaasje honinglikeur uit Istrië. Gek genoeg was ik de enige die dat laatste lekker vond. Het zal wel erfelijk zijn smiley Hoewel onze gasten niet laat vertrokken was ik wel blij dat ik zondag geen afspraken had. Tijd om ook wat aan mijn huishoudelijke vaardigheden te werken.

Overigens was het de maandag daarop wéér laat i.v.m. afspraak met de schoonheidspecialiste. Maar daar mag ik altijd blijven eten en is ook pure verwennerij (ayurvedische massage, gezichtsmasker etc.). De gewone werkweek ervaarde ik ook als hectisch omdat een heleboel zaken samenliepen en enkele besluiten niet echt aan de ‘menselijke maat’ waren afgemeten. Ik maak(te) mij ook zorgen om een vriend die het erg moeilijk heeft de laatste weken.

Mooi dat ik gisteren en vandaag niets te doen had, behalve wat huishoudelijke taken, mijn schoonmoeder entertainen en naar de verjaardag van mijn nichtje te brengen, deze blog schrijven en te starten met (her)lezen van het boek van Thijs Homan over organisatiedynamica.

O ja, om de verwijzing naar de titel even rond te maken: Toen ik afgelopen vrijdag voor de vergadering van de RvC met de RvB van Omega (in Lelystad) om de tafel zat, zag ik er waarschijnlijk zo afgeleefd uit dat een van de directeuren vroeg of ik soms moe was.....

In retrospectief denk ik dat waar je een persoonlijke betrokkenheid voelt dat het zwaarst weegt, qua vermoeienis en zo....

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post123

een avondje NIMF

friday casualGeplaatst door Mary Beijleveld zo, september 01, 2013 15:10:04
Het heeft enige jaren geduurd voor ik echt eens in de gelegenheid was om een NIMF avond mee te maken en ik denk dat ik de juiste heb gekozen (om mee te starten J) NIMF is de afkorting van netwerk voor informaticae, mathematicae en fysicae

Op vrijdag 23 augustus in Amersfoort om 17:00 uur rij ik de zonnige parkeerplaats op van de Kabouterhut, een pannenkoekrestaurant met een koele zaal in de kelder.

Daar tref ik de eerste 2 ‘beta’ dames aan in de zaal waar straks zo’n 12 andere dames naar de presentatie van de gast komen luisteren. Ze zijn van het bestuur van NIMF en ik wordt van harte welkom geheten.

De gast is: Petra Rudolf, professor in de natuurkunde (Experimental Solid State Physics volgens LinkedIn nl. http://linkedin.com/pub/petra-rudolf/13/842/304/ )

Zij onlangs is geëerd met een lintje in de orde van Oranje Nassau. Dat is wel bijzonder. Meestal wordt een lintje uitgereikt als je met pensioen bent, een man bent en Nederlander van nature.....

Petra is geen van drieën: ze werkt nog volop en met plezier, ze is een vrouw én van Duitse afkomst.

Bij aanvang maken we kennis, drinken koffie, thee of een frisje en er staan een lekker Petit Fours op de tafels.

Ik kijk mijn ogen uit. De dames die zo successievelijk binnendruppelen zien er heel ‘anders’ uit dan in de omgevingen waar ik normaal gesproken frequenteer. Beetje studentikoos, zoals leraressen er uit zien. Anders dan de zakelijkheid van een kantoor of hoe sales personen doen, anders dan programmeurs en testers, ook anders dan ik in het Agile wereldje tegen kom. Terwijl dat laatste toch heel divers is. Allen blijken fysici of mathematici te zijn. Ik tref geen dames informatici aan. De dames hebben een onderzoekende en serieuze houding en zijn nieuwsgierig naar wat ik van deze bijeenkomst verwacht.

Ca. half zes begint Petra met haar presentatie en laat ons als eerste een foto zien van mw. Fan, een Chinese die al in de 1e eeuw na Christus uitvond hoe je zilver uit gesteente kreeg (met kwik), wat we hier in Europa eerst 1000 jaar later door hadden. Daarna volgt een plethora aan vrouwen in de wetenschap vanaf de 11e tot in de 19e eeuw. Het voert te ver om ze allemaal te beschrijven. Aan het enthousiasme van Petra kon je merken wie haar favorieten waren. Ik zal er hierna een aantal beschrijven. (en een link bijvoegen vanuit wikipedia)

Wat mij opviel en wat Petra ook bevestigde is dat de dames wetenschappers meestal in een klooster werkten of van rijke komaf waren of getrouwd waren met een echtgenoot die wetenschapper was. Dat komt omdat vóór en tijdens de middeleeuwen wetenschap vooral in kloosters werd beoefend. Dit veranderde na de grote pestepidemieën. Vanaf die tijd verloren de kloosters de macht over de wetenschap en namen de universiteiten dit over. Met uitzondering van Italië. Er zijn dan ook veel Italiaanse vrouwelijk wetenschappers. Verder hadden alleen vrouwen uit gegoede milieus toegang tot dergelijke leermogelijkheden & wetenschap.

Hildegard van Bingen http://nl.wikipedia.org/wiki/Hildegard_van_Bingen

Leefde van 1089 tot 1179. Eerst kloosterling later abdis, kreeg onderwijs in de 7 vrije kunsten (grammatica, rekenkunde, retoriek, logica, kosmologie, meetkunde en muziek). Zij schreef veel geschriften over medicijnen en haar visie op het heelal. Later maakte zij een condependium van alle beschikbare kruiden en medicijnen en hun werking. Later schreef zij ook een boek over gynaecologie met symptomen en anamnese van het vrouwelijk lichaam en, voor die tijd ongehoord en onbekend, over wat je nu als een orgasme (bij de vrouw) zou kunnen beschrijven. Daarnaast stichtte ze een eigen klooster en adviseerde regelmatig koningen en adellieden.

Laura Bassi http://en.wikipedia.org/wiki/Laura_Bassi

Leefde van 1711 tot 1778. Werd op haar 21e als eerste vrouw ooit, benoemd tot professor in de natuurkunde aan de universiteit van Bologna. Nu moet je weten dat voordat je natuurkunde kunt studeren je eerst filosofie en vervolgens medicijnen met goed gevolg moest hebben gedaan voordat je een keuze vak als natuurkunde mocht doen.

Op 27 jarige leeftijd trouwde ze met Giuseppe Veratti met wie ze 12 kinderen kreeg. Ze was zo’n beetje de protegé van paus Benedictus de 14e, die tegen censuur op de ontdekkingen en geschriften van Galileo en Newton was. Ondanks dat ze , voor die tijd, veel aandacht aan haar kinderen schonk, was Laura in staat om 14 boeken over mechanica en elektriciteit te schrijven.

Mary Sommerville http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Somerville

Leefde van 1780 tot 1872. Zij leerde eerst op 10 jarige leeftijd te schrijven en wat elementaire rekenkunde. Omdat ze zo’n goede leerling was kreeg ze vervolgens ook les in Latijn en andere vakken. Dat was allemaal privé les. Haar 1e man met wie zij op haar 24e trouwde vond dat onderwijs en wetenschap niet aan vrouwen besteed was dus studeerde zij in het geniep. Haar man overleed vrij jong en de erfenis stelde haar daarop wel in staat wetenschap te beoefenen. Zij trouwde met een verre oom, ook Somerville genaamd, die haar wel steunde in haar wetenschappelijk aspiraties. Mary vertaalde o.a. de wiskundige formules van Laplace. Nu moet je weten dat vertalen niet inhield van 1 op 1 in een andere taal. Hier wordt bedoeld het in begrijpelijke mensentaal vertalen en uitleggen met schetsen van de formules zodat dit later als lesmateriaal gebruikt kon worden. Zij bestudeerde de banen van de toen bekende planeten en haar theoretische beschrijvingen maakten dat John Couch Adams op zoek ging naar de planeet Neptunes (en ‘m ontdekte)

Ik heb vele vrouwelijke wetenschappers, die Petra heeft benoemd en kort beschreven, overgeslagen. Een opsomming van diegene die ook nog de revue passeerden:

Sophia Brahe (1556-1643), Isabella Cortese (? – 1561), Suor Maria Celeste, (1600- 1634) Elisabeth Koopman Hevelius (1647-1693), Maria Sibylla Merian, (1647-1717), Emilie Debreteuil Marquise de Chatelet (1706 – 1749), Anna Morandi Mazoline (1716 – 1774) Nicole René Lépaute (1723-1788), Lucia Galeazzi Galvani (1723- 1788), Maria Angela Ardinghelli (1730-1825), Marie Anne Pierette Paulze Lavoisier (1758 – 1836) Sophie Germain (1776 – 1831), Agnes Pockels (1862 – 1935) En dit waren nog slechts de dames natuurkundigen, wiskundigen en die medicijnen beoefenden.

Later in onze geschiedenis ontvingen een 5 tal vrouwen natuurkundigen/scheikundigen de Nobelprijs: Curie (2x), Goepert-Mayer, Crowfoot-Hodgkin, Yonath

Er zijn nog vele andere dames die filosofie als wetenschap beoefenden en de informatici zijn al helemaal niet aan bod gekomen. In totaal zijn er aan 43 vrouwen Nobelprijzen uitgereikt. Waarschijnlijk zijn even zoveel dames die de Nobelprijs misliepen omdat hun professor, hun echtgenoot en/of medeonderzoeker er met de titel vandoor gingen. Voorbeelden hiervan zijn: Emmy Noether (wiskunde), Lise Meitner (kernsplitsing), Chien Shiung-Wu (deeltjes), Rosalind Franklin (dna), Joscelyn Bell-Burnell (pulsars)

Na deze zeer interessante presentatie volgde een levendige discussie die tijdens en na het warm- en koud buffet werd voortgezet op het terras. Netwerken in het zonnetje! Helemaal mijn ding.

Dit moeten we vaker doen.

  • Reacties(0)//weblog.abc-thinkbig.com/#post122
Volgende »